DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

A nakoniec Kováčika sme nenominovali my, ale bol zvolený za vlády Mikuláša Dzurindu.

Robert Kaliňák a Juraj Krúpa v Na telo - 24.06.2022
Zavádzajúce

Dušan Kováčik vykonával funkciu špeciálneho prokurátora spolu až trikrát. Prvý raz sa ním stal počas druhej Dzurindovej vlády na návrh vtedajšieho generálneho prokurátora, ktorý bol do funkcie navrhnutý poslancom SDKÚ. Druhýkrát v roku 2009 sa postup opakoval, ale v roku 2014 ho do funkcie nominoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorého do čela Generálnej prokuratúry nominovala strana Smer-SD. Kováčika tak síce zvolili do funkcie špeciálneho prokurátora aj za vlády Mikuláša Dzurindu, ale rovnako tak aj počas vlády Smeru-SD. Preto hodnotíme výrok ako zavádzajúci.

Poslanci NR SR zvolili Kováčika za špeciálneho prokurátora prvý raz v máji 2004 počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Zo 138 prítomných poslancov parlamentu zaňho hlasovalo 118 zákonodarcov. 

Kováčika na post nominoval vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Táto skutočnosť budí dojem nestraníckej nominácie do funkcie. Samotného Trnku však na post nominoval poslanec SDKÚ Ivan Šimko, čo spája osobu Kováčika s touto politickou stranou.

Druhýkrát sa stal špeciálnym prokurátorom v roku 2009 za prvej vlády Roberta Fica, kedy získal 117 hlasov z prítomných 139 poslancov, pričom ho do funkcie opäť nominoval Dobroslav Trnka.

Po tretíkrát ho do funkcie zvolili v máji 2014 počas druhej vlády Roberta Fica, kedy za Kováčika hlasovalo 92 zo 118 poslancov. Bývalý špeciálny prokurátor bol nominovaný generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, ktorého na pozíciu nominoval SMER-SD.

Cez osobu Jaromíra Čižnára tak nachádzame spojenie medzi stranou Smer-SD a nomináciou Kováčika do čela špeciálnej prokuratúry. Z tohto dôvodu hodnotíme Kaliňákov výrok ako zavádzajúci.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2022
success
error