DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Pán Mazúch sa nepochválil tým, že s pánom Harkabusom sú spolužiaci, to je sudca, ktorý ma do tej väzby poslal a prokurátor,  ktorý tú väzbu navrhoval, že vlastne spolu sedia v kancelárii 7 rokov.

Robert Kaliňák a Juraj Krúpa v Na telo - 24.06.2022
Neoveriteľné

Zo životopisov Matúša Harkabusa a Miroslava Mazúcha nie je možné určiť, či v minulosti boli spolužiakmi – na vysokoškolské štúdium nastúpili v rozdielnom čase a v rozdielnych mestách – Mazúch v Košiciach a Harkabus v Bratislave. Mazúchov životopis ale neuvádza navštevovanú základnú a strednú školu pre porovnanie.


Na okresnom súde v Martine pôsobili obaja medzi júlom 2003 a januárom 2004, teda nie počas siedmich rokov, ale počas siedmich mesiacov. Harkabus tvrdí, že nikdy neboli v jednej spoločnej kancelárii. Tento údaj nemožno z verejne dostupných údajov spoľahlivo overiť.

Mazúch, ako sudca Špecializovaného trestného súdu v apríli 2022, rozhodol o vzatí Kaliňáka do väzby.  Médiá nepribližujú, ktorý prokurátor podal návrh na kolúznu väzbu. Harkabus sa k dôvodom kolúznej väzby vyjadril nasledovne: „V tej veci nebol vypočutý ani jeden svedok. Všetky osoby, ktoré boli vypočuté, boli vypočuté pred začatím trestného stíhania, bez toho, aby boli pod sankciou trestného stíhania za krivú výpoveď." 

Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2022
success
error