DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

SaS-ka prestala poslúchať, tak obviníme Tvarošku, veď to je pravá ruka pána Saboóla, čo je vlastne oligarcha Sas-ky.

Robert Kaliňák a Juraj Krúpa v Na telo - 24.06.2022
Neoveriteľné

Podľa portálu topky.sk došlo v máji minulého roka k vzneseniu obvinenia zo strany Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) voči bývalému štátnemu tajomníkovi ministerstva financií Vladimírovi Tvaroškovi vo veci prijatia úplatku. Podľa informácií od policajného vyšetrovateľa pre portál topky.sk mal Vladimír Tvaroška v minulosti (2017/2018) poskytnúť ďalšiemu obvinenému Martinovi Kvietikovi úplatok vo výške 22-tisíc eur, v súvislosti s nákupom štátnych pozemkov od Slovenského pozemkového fondu (SFP). 

Na základe verejne dostupných informácií nie je možné overiť, či došlo k vzneseniu obvinenia zo strany vyšetrovateľov NAKA voči Vladimírovi Tvaroškovi na podnet niekoho z vládnych kruhov a či takéto obvinenie slúžilo ako ‘trest’ pre stranu SaS kvôli jej rozhodnutiu vetovať návrh na zvýšenie daní z dielne hnutia OĽaNO, alebo pre iné nezhody v rámci koalície. Nedá sa teda určiť, či má vznesené obvinenie voči Tvaroškovi akúkoľvek súvislosť s prebiehajúcim konfliktom vo vnútri koalície medzi straníckymi lídrami SaS a OĽaNO. Jedná sa teda skôr o domnienku zo strany Roberta Kaliňáka.

Vladimír Tvaroška bol skutočne v minulosti spájaný s osobou podnikateľa a bývalého štátneho tajomníka Jána Sabola. Obaja boli napríklad v minulosti členmi dozornej rady Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

Čo sa týka osoby samotného Jána Sabola, informácie o jeho sponzorovaní strany Sloboda a Solidarity (SaS) boli viackrát medializované. Samotný líder strany Richard Sulík však odmietol existenciu akéhokoľvek finančného daru pre SaS od osoby Jána Sabola, aj keď osobné vzťahy s týmto podnikatelom nepopiera

Na základe vyššie uvedených skutočností výrok hodnotíme ako neoveriteľný. 

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2022
success
error