DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Veď to je to, čo je práve teraz predmetom vyšetrovania z nedávnej minulosti, že sú tu podozrenia o tom a niektoré už aj právoplatne uzatvorené na základe priznaní myslím do 30 osôb sa priznalo, že zneužívalo moc … bola zneužívaná moc, dokonca aj policajnými orgánmi, sú tam sudcovia, prokurátori medzi tými podozrivými, prípadne už odsúdenými.

Zuzana Čaputová v Sobotných dialógoch - 17.05.2022
Pravda

V korupčných kauzách sa už 26 ľudí priznalo a spolupracujú s políciou, medzi nimi sú príslušníci polície a sudcovia. Bývalý špeciálny prokurátor je neprávoplátne odsúdený za prijatie úplatku. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Zneužívanie právomocí verejného činiteľa sa podľa Trestného zákona definuje ako: Verejný činiteľ, ktorý v úmysle spôsobiť inému škodu alebo zadovážiť sebe alebo inému neoprávnený prospech vykonáva svoju právomoc spôsobom odporujúcim zákonu. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý z dôvodu, že obvinené osoby nekonali v súlade s týmto zákonom. 

Ku korupčnému správaniu sa skutočne priznalo 26 vplyvných ľudí, ktorí zastávali rôzne profesie ako policajti, príslušníci SIS, sudcovia, advokáti a pod. Jedným z nich bol aj Ľudovít Makó, bývalý šéf kriminálneho úradu finančnej správy ktorý sa priznal k systémovej korupcií a tomu, že v jeho funkcií bolo veľmi jednoduché brať úplatky. Makó ďalej vystupoval ako svedok vo viacerých kauzách, ktorá odštartovala sériu výpovedí spolupracujúcich obvinených. 

S políciou spolupracuje aj bývalý šéf finančnej správy František Imrecze, ale aj Lenka Wittenbergerová, ktorá tento úrad prevzala potom, čo Imrecze odstúpil po kauze colných podvodov, ktorú vyšetroval európsky protimonopolný úrad OLAF. Čiastočne sa priznala aj Monika Jankovská, ktorú Smer-SD nominoval na pozíciu štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti a uchádzala sa o kreslo na Ústavnom súde. Adrianu Šklíbovú, ktorá sa priznala opakovanému prijímaniu úplatkov v tisíckach eur, nominovala za riaditeľku Slovenského pozemkového fondu SNS. Ku svojej účasti na korupčných schémach sa priznali aj policajti či úradníci, ktorí neboli na vedúcich pozíciách.

Na základe dohode o vine a treste je odsúdený na 5 rokov odňatia slobody a prepadnutie majetku Norbert Paksi, ktorý pôsobil ako zástupca šéfa špeciálneho útvaru na policajnom prezídiu. Je vinný zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, prijatia úplatku a pracovania pre zločineckú skupinu.

Za prijatie úplatku na Krajskom súde v Žiline je po priznaní odsúdená bývalá sudkyňa Mária Urbanová a bývalý sudca Pavol Polko. V korupčnej kauze Búrka sa priznali bývalá sudkyňa Miriam Repáková a bývalý sudca Vladimír Sklenka, ktorí pôsobili na Okresnom súdu Bratislava I. 

Odsúdený je aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, zatiaľ neprávoplatne.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2022
success
error