DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Ich štátna tajomníčka poslankyňa Smeru kolegyňa Pellegriniho aj Fica predávala rozsudky za kabelku.

Igor Matovič na TA3 - 11.05.2022
Nepravda

Bývalá štátna tajomníčka Smeru-SD Monika Jankovská čelí viacerým obvineniam z podplácania aj brania úplatkov. Avšak v žiadnej kauze sa nehovorí o tom, že by Jankovská za vopred dohodnutý rozsudok mala prijať kabelku. Je možné, že Matovič mal na mysli sudkyňu Katarínu Bartalskú, ktorá od Kočnera cez sudcu Vladimíra Sklenku prijala za zamietavý rozsudok v neprospech Medzinárodnej investičnej banky úplatok vo forme kabelky. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Prvé obvinenie z korupcie sa viaže ešte na obdobie, kedy Jankovská pôsobila ako sudkyňa na Okresnom súde v Trenčíne. V roku 2002 si za rozsudok v prípade reštaurácie Fatima mala vypýtať úplatok vo výške tri milióny korún od mafiána Čongrádyho, ktorý sa reštaurácie chcel zmocniť. 

Jankovská bola ďalej v akcii Búrka obvinená z podplácania a prijímania úplatkov, keď mala v kauze televíznych zmeniek ovplyvňovať sudkyňu Okresného súdu Bratislava V tak, aby rozhodla v prospech Mariána Kočnera. Nie je známe, koľko Jankovská dostala za svoje služby od Kočnera. 

V kauze Maják nádeje mala Jankovská odovzdať úplatok v podobe parfémov a kytice sudkyni Gabriele Buľubášovej. Okrem týchto menších úplatkov jej Kočner mal odovzdať 10-tisíc eur, čím si chcel zaistiť rozsudok, ktorým by získal budovu neziskovky Maják nádeje. Buľubášová napokon aj tak rozhodla v neprospech Kočnera.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2022
success
error