DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Minule asi 2 týždne dozadu, to bolo, mala vystúpenie a hovorila o tom, že zníženie DPH neznižuje príjmy štátneho rozpočtu.

Igor Matovič na TA3 - 11.05.2022
Nepravda

Minister financií Igor Matovič v tomto výroku nehovorí pravdu. Prezidentka Čaputová nepovedala žiaden výrok, ktorý by sa blížil k tomu, čo hovorí Matovič. Vyzývala k adresnejším opatreniam vlády na pomoc chudobným rodinám, pričom spomenula, že znižovanie DPH môže zapríčiniť súvisiace zvýšenie inflácie. O vplyve zníženia DPH na príjmy štátneho rozpočtu sa však nezmienila. Preto hodnotíme výrok ako nepravdivý.

Zuzana Čaputová dlhodobo vyzýva vládu na prijatie opatrení, ktoré by zabránili zhoršeniu úrovne života najviac zraniteľných skupín obyvateľstva. Prezidentka podporuje zavedenie opakovanej adresnej dávky – príspevku na bývanie.

19. apríla 2022 prezidentka povedala, že opakovaná adresná dávka je dobrý nástroj, „ktorá by [...] súčasne nespustila inflačnú špirálu ako neadresné opatrenia typu znižovanie DPH alebo plošné vyplácanie jednorazových príspevkov.“

Prijatie zníženej DPH naopak podporila pre oblasť gastrosektoru. Súvisí to aj s dôsledkami pandémie, pričom podľa prezidentky je najmä tatranský región konkurenčne znevýhodnený oproti zahraničným destináciám, a to kvôli vysokej DPH na gastro.

„Je evidentné, že žiadne vecné, ekonomické výhrady voči návrhu, zníženiu DPH v tejto oblasti, neexistujú.“

Čaputová však v žiadnom verejne dostupnom vyjadrení nespomínala, že zníženie DPH neznižuje príjmy štátneho rozpočtu. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2022
success
error