DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

My dáme nejaké zbrane na Ukrajinu na to, aby sa Ukrajina bránila, aby sa bránila. My nedávame na to, aby útočila voči Rusku.

Igor Matovič na TA3 - 11.05.2022
Pravda

Igor Matovič hovorí pravdu, keďže Slovensko dodalo Ukrajine obranné zbraňové systémy, ktoré jej pomáhajú brániť sa voči vojenskej agresii zo strany Ruska. Vojenský materiál nemôže byť použitý na útok voči Rusku a rovnako slovenské protivzdušné systémy nie sú určené na útok voči nepriateľovi.

Ukrajina sa od 24. februára 2022 bráni invázii síl Ruskej federácie, ktoré vstúpili na jej územie. Toto potvrdzuje aj uznesenie Valného zhromaždenia OSN, ktoré označilo ruskú inváziu za agresiu v rozpore s Chartou OSN.

Slovensko Ukrajine poskytlo svoj systém protivzdušnej obrany S-300. Špekulovalo sa o darovaní dosluhujúcich slovenských stíhačiek MiG-29, premiér Heger však poprel, že by nás Ukrajina o tieto stíhačky požiadala.

Slovensko okrem systému S-300 dodalo Ukrajine vojenský materiál v hodnote 62 miliónov eur, ktorého detaily však nemôžu byť zverejnené. Ministerstvo obrany rokuje s Ukrajinou o predaji húfnic Zuzana, k dátumu odvysielania relácie však nebola dohoda uzavretá. 

Na území Ruska sa odohralo v posledných týždňoch viacero výbuchov v strategických podnikoch a skladoch munície, najmä v Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Ukrajina sa oficiálne k týmto útokom neprihlásila, ale aj v prípade, že by sa jednalo o operácie ukrajinskej armády, z povahy útokov je vylúčené, že by sa na nich podieľala slovenská technika.

Slovensko teda Ukrajine na základe overených zdrojov dodalo iba obranný systém, a navyše Ukrajina v prebiehajúcej vojne nezaútočila na územie Ruska, ale bráni sa na vlastnom území invázii. Na základe uvedených argumentov hodnotíme výrok ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2022
success
error