DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jana Bittó Cigániková

SaS

My máme, Slovenská republika má na 90 dní zásoby (ropy, pozn.). Na to má ešte aj Slovnaft a Transpetrol svoje vlastné, tzn. my máme na 4 mesiace zásoby a za túto dobu oni sú schopní prejsť na spracovávanie inej ropy, čiže tam máme, máme naozaj zabezpečenú alternatívu cez, cez Chorvátsko a cez ropovod Adria.

Bittó Cigániková, Kéry a Šimečka na Markíze - 13.04.2022
Neoveriteľné

Zásoby ropy na Slovensku by mali vystačiť na 4 mesiace, alternatívou k ruským ropovodom je ropovod Adria z chorvátskeho Omišalju. Ako dlho by však Slovnaftu trvala úprava liniek a  na spracovanie inej ropy, nie je jasné. Výrok hodnotíme ako neoveriteľný. 

Ku koncu roka 2021 Agentúra pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov potvrdila, že skladovatelia ropy majú ropu v predpísanom množstve. To je podľa zákona minimálne také množstvo, ktoré by stačilo na 90 dní. Podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka Slovensko v štátnych hmotných rezervách zásobu ropy na 108 dní,  ďaľšie zásoby by mal mať Slovnaft a Transpetrol. Slovensko by teda malo byť zásobené na 4 mesiace. 

Ak by došlo k zastaveniu ropovodov z Ruska, ropa by na Slovensko mohla prúdiť  z Chorvátskeho Omišalju cez ropovod Adria.  Richard Sulík sa vyjadril, že Slovnaft by mal byť schopný prestaviť svoje výrobné linky na iný druh ropy v priebehu niekoľkých mesiacov. Podľa hovorcu spoločnosti, Antona Molnára, Slovnaft síce má skúsenosti so spracovaním inej ropy, ale len v malom merítku. Zmena na inú ropu vo väčšom rozsahu by vyžadovala rozsiahle investície a trvala by dlhšie obdobie. Nie je však jasné, o aké dlhé obdobie by malo ísť.

Dátum zverejnenia analýzy: 12.04.2022
success
error