DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Veľmi dobre vieme, že Ukrajina sa nemôže stať členskou krajinou NATO, pretože nemá vyriešené spor na svojom území a vedie sa tam konflikt.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 25.02.2022
Pravda

Krúpa správne konštatuje, že Ukrajina nemôže vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO), pretože nemá nad svojim územím plnú kontrolu a odohráva sa tam konflikt. Táto podmienka vstupu do Aliancie sa prvýkrát objavila v Štúdii o rozšírení NATO z roku 1995. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

V zakladajúcom dokumente NATO, Washingtonskej zmluve, inak nazývanej aj Severoatlantická zmluva, nie je definovaný konkrétny postup a podmienky pre vstup krajiny do NATO.

Rozširovanie NATO sa v nej spomína v článku 10: „Zmluvné strany môžu na základe jednomyseľného súhlasu vyzvať ktorýkoľvek iný európsky štát, ktorý je schopný napomáhať rozvoju zásad tejto zmluvy a prispieť k bezpečnosti severoatlantickej oblasti, aby pristúpil k tejto zmluve.“

Podmienka, ktorú spomína poslanec Krúpa sa objavila až v tzv. Štúdii o rozširovaní NATO z roku 1995.

V kapitole 1, písmeno B s názvom „Princípy rozširovania“ sa, okrem iného, uvádza nasledovné: „Štáty, ktoré majú etnické spory alebo vonkajšie územné spory, vrátane iredentistických nárokov, alebo vnútorné spory o jurisdikciu, musia tieto spory urovnať mierovými prostriedkami v súlade s princípmi OBSE. Vyriešenie takýchto sporov by bolo faktorom pri rozhodovaní o tom, či pozvať štát do Aliancie.“

Uvedená formulácia sa stala jednou z podmienok pri pozývaní nových štátov do Severoatlantickej aliancie.

Spor, ku ktorému referuje poslanec Krúpa sa týka postavenia Doneckej a Luhanskej oblasti v rámci jednotnej Ukrajiny. Tie po začatí vojenského konfliktu vo februári 2014 vyhlásili nezávislosť a osamostatnili sa od unitárnej Ukrajiny. 

Takto vznikli Donetská ľudová republika a Luhanská ľudová republika. Do dnešného dňa ich samostatnosť neuznal žiaden štát figurujúci v OSN. Ukrajina preto nekontroluje svoju východnú hranicu, považuje tieto republiky za teroristické organizácie a snaží sa o navrátenie tohto územia.

Podobná situácia sa udiala aj na polostrove Krym, kde bola najprv vyhlásená Krymská republika a následne ju, v rozpore s medzinárodným právom, anektovalo Rusko.

Vďaka uvedenej formulácií v štúdii o rozširovaní NATO, a súčasnému prebiehajúceho konfliktu či nevyriešeným územným sporom na Ukrajine, môžeme označiť tvrdenie poslanca Krúpu vyhodnotiť ako pravdivé.

Jeho tvrdenie potvrdzuje aj niekdajší poradca bývalého ukrajinského premiéra Ivan Mikloš.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error