DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Krúpa

SaS

Ukrajina bola od deväťdesiateho štvrtého neutrálnou krajinu, a vzdala sa neutrality po anexii Krymu a vojne, vojny na Donbase. Jednoducho nemala na výber, pretože mocnosti, ktoré jej garantovali neutralitu, ju sklamali, hlavne teda, čo sa týka Ruskej federácie.

Kéry, Klus, Kmec a Krupa - 25.02.2022
Pravda

Základ neutrality Ukrajiny nájdeme už v Deklarácii o štátnej suverenite Ukrajiny prijatej v júli 1990. Najvyššia rada Ukrajinskej sovietskej socialistickej republiky deklarovala svoj zámer stať sa trvalo neutrálnym štátom, ktorý sa nezúčastňuje vojenských blokov a rovnako neprijíma, nevyrába a nekupuje jadrové zbrane. Ukrajina získala svoju nezávislosť v auguste 1991. 

V roku 1994 sa Ruská federácia, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty podpísaním Budapeštianskeho memoranda zaviazali, že budú rešpektovať nezávislosť, suverenitu a štátne hranice Ukrajiny (s.3). Ukrajina sa vzdala jadrových zbraní, ktoré na jej území ostali po rozpade Sovietskeho zväzu, a pridala sa k signatárom Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. 

Neutralita sa stala aj súčasťou ústavy v roku 1996. Ukrajinský parlament v roku 2010 potvrdil neutralitu Ukrajiny, ktorá im bránila vstupu do NATO. 

Anexia Krymu v roku 2014 však ukázala, že Ukrajina sa v prípade útoku nedokáže sama ubrániť a preto nemôže aplikovať neutralitu. Ukrajinský parlament po agresii Ruska a nezákonnej anexiu Krymu v decembri 2014 odhlasoval, že krajina stráca svoj neutrálny status, čím si otvorila dvere na spoluprácu s NATO.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.02.2022
success
error