DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Krajniak

SME RODINA

V Zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) sme zaviedli špeciálne režimy, dali sme riaditeľom kompetencie, zabezpečili ochranné prostriedky. Výsledok? V tretej vlne máme aktuálne o 81% MENEJ ľudí s COVIDOM a o 71% MENEJ zariadení, kde sa vyskytuje.

27.01.2022
Zavádzajúce

Milan Krajniak porovnáva údaje z vrcholu druhej vlny s klesajúcej fázy tretej vlny, čím prikrášľuje výsledky svojho rezortu, výrok preto hodnotíme ako zavádzanie.

Krajniak porovnáva údaje z decembra 2021 a januára 2022. Pozitívne testovaných ľudí zo zariadení sociálnych služieb (ZSS), teda klientov aj zamestancov, bolo na vrchole druhej vlny podľa údajov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiný necelých 4800. Do tohto obdobia podľa grafu spadá aj údaj 4780, ktoré Krajniak používa pri argumentácii. Na vrchole tretej vlny však bolo v ZSS pozitívnych až približne 1200 ľudí, šlo by tak o pokles približne o 75 percent. Ku poklesu na 900 prípadov denne došlo až v decembri, počas klesajúcej fázy tretej vlny. 

Graf poskytnutý Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny:

Podobne Krajniak postupuje pri porovnaní zariadení, kde sa vyskytol covid. Údaj o 289 zariadeniach je pravdepodobne najvyššie číslo z druhej vlny. 80 zariadení je najaktuálnejší údaj z decembra 2021. V predchádzajúcich dňoch bolo týchto zariadení vyše sto. Pokles by tak bol stále výrazný, nie však až na úrovni 71 percent.

Graf poskytnutý Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny:

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v lete pripravilo dva metodické dokumenty pre zariadenia ZSS: metodiku krízového riadenia (pdf), ktorá mala slúžiť ako návod pre zariadenia sociálnych služieb a verziu Covid automatu, kde uvádza presné opatrenia podľa režimu zaočkovanosti a farby semafora. 

Zámer nakúpiť ochranné prostriedky a dezinfekciu pre poskytovateľov sociálnych služieb oznámilo ministerstvo ešte v marci tohto roka, kedy vyhlásilo verejné obstarávanie, v odhadovanej hodnote 15 miliónov eur. Ministerstvo, na svojich webových stránkach taktiež informuje, o zásobení zariadení sociálnych služieb ochrannými pomôckami a uvádza, že samotná materiálna pomoc už prekročila 16 miliónov eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.04.2024
success
error