DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Tomáš Valášek

PS

ten film, ktorý ste často citovali a pekne po mene (pozn.: Andrej Danko), ten film sa volá Sviňa, založený na báze románu pána, pána Soltésza, to čo ste často použili, ten nebol ani len podporovaný z toho Audiovizálneho fondu. Takže ani fakticky to nesedí.

23.07.2024
Nepravda

Film Sviňa, natočený podľa predlohy rovnomenného románu Arpáda Soltésza, bol podporený z Audiovizuálneho fondu sumou 108 619 eur. Distribúcia filmu bola podporená sumou 19 000 eur. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Film Sviňa bol natočený v roku 2020 na základe predlohy rovnomenného bestselleru slovenského spisovateľa Arpáda Soltésza. Je to politický thriller Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna, ktorý pokoril rekord historicky najúspešnejšieho otváracieho víkendu v slovenskej kinematografii. 

Príbeh sa odohráva v prostredí vysokej politiky a organizovaného zločinu. Sleduje prepojenia medzi politikmi, podnikateľmi a kriminálnikmi, pričom odhaľuje korupciu, zneužívanie moci a manipuláciu s verejným záujmom. Hlavnými postavami sú vládni predstavitelia, podnikatelia a mafiáni, ktorí sú zapletení do korupčných škandálov a zločinných aktivít, medzi ktoré patrí aj vražda novinára alebo zneužívanie neplnoletých dievčat v resocializačnom zariadení.

Z Audiovizuálneho fondu bola realizácia filmu Sviňa podporená na základe zmluvy o poskytnutí dotácie sumou 108 619 EUR. Logo Audiovizuálneho fondu sa nachádza aj na plagáte filmu. Rovnako v titulkoch filmu sa nachádza informácia, že realizácia filmu bola podporená z Audiovizuálneho fondu.



Tomáš Valášek vo vyjadrení pre Demagog.sk (celé vyjadrenie nižšie) označil túto podporu za automatickú vratku, napriek tomu ja považujeme za formu podpory filmu od Audiovizuálneho fondu.

Distribúciu filmu Sviňa podporil Audiovizuálny fond sumou 19 000.

O vyjadrenie sme poprosili aj firmu Grimaldi production, avšak do vydania tejto analýzy sa nevyjadrili.

Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Vyjadenie Tomáša Valáška pre Demagog.sk z 9. júla 2024: 

“Ani vývoj, ani produkcia, postprodukcia, či distribúcia filmu Sviňa neboli z AVF podporené. Film dostal len automatickú podporu z programu na podporu rozvoja audiovízie, ktorú dostane každý subjekt, investujúci na Slovensku do filmovej produkcie, na základe preukázateľne vynaložených nákladov (tzv. vratky).

Pri tejto žiadosti sa nijak neposudzuje kvalita produkcie, alebo jej obsah, či umelecká úroveň, ide čisto o automatickú podporu investícií do kinematografie, z ktorých časť štát následne producentovi vracia. To znamená, že vznik a výroba filmu Sviňa neboli z AVF podporené. Uvedenú dotáciu dostane každý film, ktorý splní technické podmienky, ale až po tom, ako je nakrútený.

Pripomenul by som, že rovnako podporu pre film interpretoval aj poslanec SNS Roman Michelko, ktorý v parlamente povedal: “Áno treba povedať, že Sviňa nebola podporená z audiovizuálneho fondu a nie som si istý, či Únos...”

Dátum zverejnenia analýzy: 08.09.2024
success
error