DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Kaliňák

SMER-SD

Označujete  (pozn.: Progresívne Slovensko) Petra Pellegriniho za proruského prezidenta.

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 12.05.2024
Zavádzajúce

Strana Progresívne Slovensko neoznačuje Petra Pellegriniho ako o proruského prezidenta. Vyjadrenie v reklamnom spote strany v znení „Slovensko si zvolilo proruského prezidenta“ odkazuje na mediálnu prezentáciu Petra Pellegriniho po jeho zvolení za prezidenta naprieč svetovými médiami. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Strana Progresívne Slovensko (PS) v reklamnom videu v rámci kampane do eurovolieb vyobrazuje prezentáciu sporných krokov slovenskej vlády, ktoré v poslednom čase rezonovali v spoločnosti. Reklamné video zachytáva rádiové vysielanie, ktoré napríklad hlási, že „Ficova vláda ohrozuje miliardy z eurofondov,“ „Fico je blízky Rusko, hovorí francúzsky prezident,“ „Česká vláda ruší rokovania so Slovenskom,“ „Europoslanci odsúdili zmeny trestného zákona,“ „Eurokomisia ostro kritizuje Ficovu vládu.“ Medzi týmito vyjadreniami v reklame PS zaznieva aj oznámenie z rádia hlásajúce „Slovensko si zvolilo proruského prezidenta. Bude krajina izolovaná?“.

Zmienka v rádiu o „proruskom prezidentovi“ vyobrazuje mediálnu prezentáciu výsledku volieb naprieč svetovými médiami, ktoré Petra Pellegriniho prezentovali ako proruského prezidenta. 

Učinil tak napríklad americký The New York Times, ktorý článok o víťazovi volieb uvádza v znení: „Proruský kandidát vyhral slovenské prezidentské voľby.“ Podobné znenie uvádza aj BBC, ktoré Pellegriniho označilo ako populistu s priateľským vzťahom k Rusku (Russian-friendly).

Ešte pred parlamentnými voľbami vnímal Michal Šimečka možné zostavenie vlády Robertom Ficom ako hrozbu z dôvodu zasadenia Slovenska do „ruskej sféry vplyvu”.

PS sa voči novozvolenému prezidentovi vyjadrovalo kriticky, najmä v kontexte jeho prepojenia na stranu SMER, s ktorou po parlamentných voľbách zložila vládu. Stranu SMER svetové média taktiež označujú za proruskú stranu, podobne ako reagovali aj na víťazstvo Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách tohto roku. 

Pre rusky-orientovanú politiku kritizuje PS napríklad predsedu koaličnej SNS Andreja Danka a poslanca SMERu a podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu. Na Facebooku sa o nich predseda PS vyjadril ako o „proruských politikoch”. 

V kontexte prezidentských volieb sa o Petrovi Pellegrinim Michal Šimečka vyjadril najmä ako o prezidentovi „bez názoru”, ktorý by „slúžil vláde a Robertovi Ficovi”. 

Predseda rovnako negatívne komentoval stretnutie Petra Pellegriniho s Viktorom Orbánom z roku 2020, o ktorom informovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Počas tohto stretnutia mal Peter Pellegrini žiadať maďarského premiéra o sprostredkovanie návštevy v Moskve, ktoré sa nakoniec odohralo vo februári 2020. 

Strana PS navyše po parlamentných voľbách zvažovala spoluprácu so stranou Hlas, ktorej v tej dobe Peter Pellegrini predsedal.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024
success
error