DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Kaliňák

SMER-SD

Na konci dňa aj pri poslednom rokovaní o rozpočte o navyšovaní o desiatky miliárd na zbrojenie Ukrajiny práve Robert Fico bojoval za to, aby sa navýšil aj rozpočet práve na ochranu schengenských hraníc, resp. pomoc v krajinách, odkiaľ tá migrácia plynie.

Kandidáti a kandidátky do Európskeho parlamentu - 12.05.2024
Neoveriteľné

Rokovania Európskej rady, ktorej sa účastnia lídri členských štátov, nie sú verejné. Oficiálne záznamy v podobe záverov sa zvyčajne nevyjadrujú menovite k výstupom jednotlivých lídrov, nie je z nich teda možné zistiť, ako jednal Robert Fico. Účastníci jeho zásluhy taktiež nijako nezmieňovali. Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Na rokovaní Európskej rady z 1. februára 2024 sa lídri dohodli na podpore pre Ukrajinu na obdobie 2024-2027 s maximom 50 miliárd eur (.pdf, s. 2). Migrácia, ako dlhodobá výzva pre EÚ, bola taktiež súčasťou rokovaní a predstavitelia sa zhodli na navýšeniach financovania jednotlivých častí Nového paktu o migrácii a azyle (.pdf, s. 4). 

Podľa článku 4, bodu 3 procedurálnych pravidiel Európskej rady, jednania nie sú verejné, takže podrobný priebeh stretnutí nie je možné nezávisle overiť (.pdf, s. 4). POLITICO, ktoré poskytuje priebežné reportáže o priebehu summitov, sa o Ficovej činnosti nezmieňuje.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.06.2024
success
error