DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Tomáš Taraba

Život - NS

Ja tiež si myslím, že poslanec, ktorý hajloval, by nemal byť v Progresívnom Slovensku, v ich klube.

25.04.2024
Pravda

Na sociálnych sieťach sa nedávno objavila fotografia Michala Saba, poslanca NR SR a člena strany Progresívne Slovensko. Poslanec Sabo na fotografii napodobňoval nemecký nacistický pozdrav známy ako hajlovanie a ľavou rukou naznačoval fúzy nemeckého nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Strana vo svojom stanovisku pre médiá v mene poslanca uviedla, že fotografia pochádza zo súkromia a aj keď mala údajne zosmiešniť nacistickú ideológiu, nie šíriť jej hodnoty, je pravdivá. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

V deň druhého kola prezidentských volieb uverejnil trestne stíhaný youtuber Daniel Bombic na svojom telegramovom účte fotografiu poslanca NR SR za stranu Progresívne Slovensko Michala Saba. Fotografia zachytáva Saba so zdvihnutou pravicou, ktorá symbolizuje nemecký nacistický pozdrav, známy ako hajlovanie.  Na fotografii tiež ľavou rukou stvárňuje fúzy typické pre nemeckého nacistického vodcu Adolfa Hitlera. 

Podľa denníka SME Sabo o incidente hovoriť nechce a rozhovor odmietol. Strana PS poskytla vyjadrenie v mene Saba a za tento incident sa ospravedlnili. „Bola to reakcia na ľudí, ktorí reprezentujú a podporujú konkrétnu, mne odpornú, ideológiu a zároveň snaha o ich zosmiešnenie,“ uviedol a dodal, že fotografia vznikla v súkromí a toto gesto nebolo verejné.  Podotkol, „že to, čo sa podsúva touto fotografiou, nemá nič spoločné s mojim minulým, ani súčasným hodnotovým nastavením či presvedčením“.  

Na základe komunikácie so stranou PS podľa denníka SME nejde o podvrh. Fotografia je pravdivá a pravdepodobne vznikla pred desiatimi rokmi v časoch, kedy Michal Sabo pôsobil ako rozhlasový moderátor. S týmto tvrdením sa stotožnil aj bezpečnostný analytik Radovan Bránik, ktorý v rozhovore uviedol, že bez kontextu nemožno hovoriť o satire. Podľa jeho slov je zo strany Saba legitímne kritizovať takýto typ správania, ale ak si ho chce poslanec obhájiť, mal by fotografiu hodnoverne vysvetliť.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.05.2024
success
error