DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Rokovania o mieri sa môžu začať zajtra. Základný predpoklad je, aby mier chcel agresor, to znamená Ruská federácia. Ja len citujem vyjadrenia samotného prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina spred dvoch troch týždňov, ktorý v tom, ako veľmi známom interview pre amerického amerického redaktora povedal, citujem Nenastala tá chvíľa, aby sme začali rokovať o mieri, hovorí Vladimír Putin, pretože ciele ruskej vojny na Ukrajine nie sú dosiahnuteľné.

Prezidentské voľby 2024: Korčok vs Pellegrini 28. 3. 2024 v RTVS - 28.03.2024
Pravda

Ivan Korčok hovorí o rozhovore amerického reportéra Tuckera Carlsona s Vladimirom Putinom zo 6. februára 2024, v ktorom Putin opakoval nepravdivé informácie o vojne na Ukrajine. Počas rozhovoru Putin hovoril, že Rusko je pripravené na mierové rokovania, avšak spochybňoval, či je s kým vyjednávať a či dokáže získať garancie. Povedal zároveň, že na Ukrajine nesplnili svoje ciele, medzi nimi denaficikáciu. USA odkázal, že môžu rokovať, ak prestanú posielať zbrane na Ukrajinu. V decembri 2023 Putin povedal, že mier na Ukrajine bude, keď dosiahnu svoje ciele - denaficikáciu, demilitarizáciu a neutrálny status Ukrajiny. 

Vladimir Putin v rozhovore s Carlsonom Tuckerom povie, že Rusko je pripravené o mieri rokovať (0:41:05), ale zároveň sa pýta, s kým a aké by boli garancie, pričom si sám odpovedá, že žiadne. 

Hovorí, že na Ukrajine zatiaľ neboli dosiahnuté ruské ciele (0:53:52): „Nedosiahli sme zatiaľ svoje ciele, pretože jedným z nich je denacifikácia. To znamená zákaz všetkých neonacistických hnutí.” 

Carlson sa spýta (1:02:38), či bude mier a či budú mierové rozhovory. Putin najprv v odpovedi vysvetľuje, prečo a ako mierové rokovania zlyhali. Šíri pritom nepravdivé informácie, ktoré vyvrátili medzi inými aj agentúra AP, Politico, BBC a Euronews.

Putin hovorí, že na Ukrajine nie je s kým vyjednávať, keďže Zelenskyj zakázal vyjednávanie s Ruskom. Nie je to pravda, Zelenskyj vydal prezidentský dekrét, ktorý zakazuje vyjednávanie s Putinom, nie s Ruskom. Carlson odpovie, že má jednať s americkým prezidentom. Na to Putin neskôr (1:06:36) reaguje:

Poviem vám, čo hovoríme na túto otázku a čo sprostredkovávame vedeniu USA: “Ak naozaj chcete, aby boje prestali, musíte prestať dodávať zbrane. Do niekoľkých týždňov bude koniec. Potom sa môžeme dohodnúť na podmienkach.”

Ku koncu rozhovoru odpovedá na otázku, či nechce kooperovať so Spojenými štátmi americkými a dohodnúť sa na podmienkach. Putin zopakuje (1:58:40), že neodmietajú sa rozprávať a neodmietajú vyjednávania, Ukrajinu označí za satelitný štát USA.

Vladimir Putin vyjadril počas výročnej tlačovej konferencie 14. decembra 2023: „Mier bude, keď dosiahneme svoje ciele.“ Ako ciele uviedol denacifikáciu, demilitarizáciu a neutrálny status Ukrajiny.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.04.2024
success
error