DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

„Ja ju považujem za legitímnu.“ To sú jeho vyjadrenia. (Ivana Korčoka ku situácii v Gaze, pozn.)

Prezidentské voľby 2024: Korčok vs Pellegrini 28. 3. 2024 v RTVS - 28.03.2024
Pravda

Ivan Korčok v rozhovore pre portál Refresher o Izraelskej operácii v Gaze povedal: „Ja ju považujem za legitímnu, s ohľadom na ten cieľ, ktorý Izrael deklaruje a to je zničenie vojenskej infraštruktúry Hamasu na území Gazy.“ Odpovedá pritom na otázku, či je odpoveď Izraela legitímna v takej podobe, v akej prebieha a s tým počtom civilných obetí. Korčok zároveň kritizuje Izrael za počet civilných obetí a hovorí, že by sa pridal k medzinárodným apelom, aby Izrael útoky na civilistov zastavil. Pellegriniho výrok hodnotíme ako pravdivý, aj keď uvádza len časť Korčokovho vyjadrenia. 

Ivan Korčok sa ku konfliktu v pásme Gazy vyjadril pri viacerých príležitostiach. Vo svojich vyjadreniach hovorí, že operácia je zo strany Izraela najmä reakciou na teroristický útok, ktorý sa odohral na ich území a jej cieľ je legitímny. Zároveň však dodáva, že vedenie operácie je pre množstvo civilných obetí neudržateľné.

Podobne sa Korčok vyjadril v rozhovore (v čase od 32:40) pre portál Refresher, odkiaľ ho Pellegrini vo výroku cituje. 

Moderátor Adel Ghanam položil otázku: „Za vás tá odpoveď je legitímna? To, v akej podobe prebieha, s tým počtom civilných obetí?”

Korčok odpovedal: „Ja ju považujem za legitímnu, s ohľadom na ten cieľ, ktorý Izrael deklaruje a to je zničenie vojenskej infraštruktúry Hamasu na území Gazy.“ 

Ďalej Korčok kritizuje, že postup Izraela si vyžiadal množstvo civilných obetí: „V dnešnej podobe, to znamená pri 29-tisícoch civilných obetí, je neudržateľné z môjho pohľadu, aby operácia pokračovala takým spôsobom, že naďalej budú prichádzať o život títo civilisti.“ Dodal aj, že by sa ako prezident pridal ku pribúdajúcim apelom z demokratického sveta, aby operácia neprebiehala na úkor civilných obetí a že miera civilných obetí už prekročila hranicu.

Podobne sa Korčok ku konfliktu vyjadril aj na svojom mítingu alebo v rozhovore pre Denník N. Ešte ako minister zahraničných vecí Korčok po eskalácii napätia v roku 2021 odsúdil raketové útoky z Gazy a vyzval Izrael na zdržanlivosť.

Citát Korčoka z rozhovoru pre portál Refresher, na ktorý odkazuje Pellegrini, sa objavil aj na webovej stránke aj na fasáde bratislavského paneláku. Za touto negatívnou reklamou stojí bývalý minister za stranu Smer Juraj Draxler. Zákon pritom zakazuje akúkoľvek platenú reklamu tretích strán a to v prospech ako aj v neprospech kandidátov. Transparency International Slovensko preto podala na bilbord podnet pre porušenie volebného zákona.

Izraelsko-palestínsky konflikt trvá už niekoľko desaťročí, aktuálna eskalácia sa však týka udalostí z októbra minulého roka. Hamas z Pásma Gazy 7. októbra 2023 spustil rozsiahly a prekvapivý teroristcký útok na Izrael. Útoky sa začali v skorých ranných hodinách raketovou paľbou proti Izraelu a vpádmi teroristov na izraelské územie. Pri útoku zabili teroristi z Hamasu približne 1 139 Izraelčanov a asi 250 ďalších vrátane žien, detí a dôchodcov zobrali ako rukojemníkov. Pri útoku vypálil Hamas na izraelské územie vyše 3 500 rakiet. 

Izrael v reakcii na útok zo 7. októbra 2023 vyhlásil vojnu Hamasu a započal vojenskú operáciu v Pásme Gazy. Izrael následne odrezal územia Gazy od zásob vody, elektriny a jedla, a začal s masívnym bombardovaním územia Gazy.

Izrael je za svoj postup v pásme Gazy medzinárodne kritizovaný. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva si izraelská operácia vyžiadala už viac ako 32-tisíc obetí, z toho 13-tisíc detí (údaje z 29. marca 2024). Izrael tieto čísla spochybňuje, medzinárodné humanitárne organizácie ako aj OSN ich však považujú za dôveryhodné. 1,7 milióna ľudí, teda až tri štvrtiny populácie Gazy, muselo opustiť svoje domovy. 24 z 36 nemocníc v Gaze bolo zničených a miliónu ľudí hrozí hladomor. 

Súčasný minister zahraničných vecí Juraj Blanár sa v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli vyjadril, že s Hamasom nikto nepočíta, čo sa týka spravovania Pásma Gazy a že je potrebné sa jednoznačne postaviť proti Hamasu, pretože jeho teroristické činy voči Izraelčanom nemajú žiadne ospravedlnenie. 

Ministri EÚ spolu s Blanárom taktiež odmietli plány Izraela zaútočiť na palestínsky Rafah, kde sa nachádza okolo 1,7 milióna palestínskych civilistov a vyzvali izraelskú stranu, aby sa takýchto plánov vzdala.

Po stretnutí s veľvyslankyňu palestínskej administratívy Blanár vyhlásil: „Slovensko odsudzuje teroristický útok Hamasu. Uznávame izraelské právo na sebaobranu, avšak medzinárodné humanitárne právo musí byť dodržané, a to je momentálne porušované. Musia byť umožnené dodávky pomoci, potravín a liekov. Súčasná humanitárna situácia v Gaze je viac ako kritická,“ uviedol.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.04.2024
success
error