DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Ale pán Pellegrini, ja vám chcem povedať, že vy ste boli obhajcom tejto slovensko americkej obrannej dohody, a to až takým, že vás to dostalo do Bieleho domu. (...) Obhajovali ste tu dohodu za vás nakúpili samozrejme stíhačky, americké stíhačky. 

Prezidentské voľby 2024: duel Korčok a Pellegrini - 18.03.2024
Pravda

Počas vlády Petra Pellegriniho začali jednania s USA o obrannej zmluve, schválil sa nákup stíhačiek F-16 a Pellegrini sa v roku 2019 stretol s vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bielom dome. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Rokovania o obrannej dohode s USA (Defence Cooperation Agreement, tzv. DCA) začali v roku 2018 počas vlády Smeru-SD, podpísali ju vo februári 2022 Jaroslav Naď a Ivan Korčok spolu s Anthonym Blinkenom vo Washingtone. Erik Tomáš, dnes minister práce za stranu Hlas-SD, uviedol, že o nej začali rokovať ešte v roku 2017. 

Ministerstvo obrany v marci 2019 odmietlo pokračovať v rokovaniach s USA, keďže rezort vedený SNS nesúhlasil s prítomnosťou amerických jednotiek na Slovensku. V jednaniach pokračovalo ministerstvo zahraničia. 

Ku kroku ministerstva a ku obrannej dohode sa Pellegrini vyjadril nasledovne:

„Ak to bude výhodné pre krajinu a nebude to mať žiaden vplyv na suverenitu našej krajiny a nebude to vyslovene súhlas, že si tu budú vojská cudzích krajín behať hore-dole bez kontroly, tak by sme boli viete čo, ak by sme tých 105 miliónov eur odmietli." Následne sa vyjadroval zdržanlivo, že vláda neschváli zmluvu, ktorá ohrozí suverenitu Slovenska, dodal však aj: „Ak chceme byť akceptovaný hráč, musíme brať aj dávať.” 

„Polku národa sme teraz vystrašili, že idú prísť americké vojská, no nejdú prísť. Videli ste vyjadrenia amerického veľvyslanca, ktorý povedal, že nechcú ani základňu, ani prítomnosť vojakov. Veď my sme suverénna krajina, veď s nami si tu nebude niekto robiť, čo my sami nechceme,“ obhajoval zmluvu podľa portálu Aktuality.sk.

V roku 2022 hovoril, že text zmluvy bol v roku 2019 iný v porovnaní s jej finálnou schválenou verziou. Rokovania o zmluve boli tajné, avšak zdroje z ministerstva obrany pre Aktuality.sk potvrdili, že body, ktoré v roku 2022 opozícia kritizovala, boli v zmluve prítomné už v roku 2019.

Pellegrini sa v máji 2019 stretol s vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bielom dome, predmetom ich stretnutia mali byť aj rozhovory o obrannej spolupráci.

Kontrakt na nákup stíhačiek F-16 od Spojených štátov amerických schválila vláda Smeru-SD, SNS a Most-Híd v roku 2018, počas ktorej bol premiérom Peter Pellegrini. O ich nákupe sa však začalo uvažovať už skôr, keď bol na poste premiéra Robert Fico.

O nákupe nových stíhačiek pre slovenskú armádu začal uvažovať už minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) v roku 2013. Počas jeho pôsobenia mali najväčšiu šancu na úspech švédske stíhačky JAS-39 Gripen. Po nástupe tretej vlády Roberta Fica prišiel na ministerstvo obrany Peter Gajdoš, ktorého nominovala Slovenská národná strana a do úvahy začali pripadať aj americké stíhačky F-16.

Predstavitelia SNS dlhodobo kritizovali možnosť zakúpiť švédske stíhačky. V decembri 2018 nakoniec vtedajší minister obrany Peter Gajdoš (SNS) aj s “požehnaním” vlády SR a predsedu vlády Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD) podpísal zmluvu na dodanie 14 stíhačiek F-16 Block 70/72 od Spojených štátov amerických za 1,6 miliardy eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.03.2024
success
error