DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Lebo ste to ukázali ako predseda Národnej rady, ktorý zdržiaval jednoducho celý proces tak, aby sa oddialilo zverejnenie Trestného zákona alebo teda novely v Zbierke zákonov.

Prezidentské voľby 2024: duel Korčok a Pellegrini - 18.03.2024
Pravda

Peter Pellegrini po tom, ako parlament schválil novelu Trestného zákona a prezidentka sa obrátila na Ústavný súd, doručil zákon na uverejnenie ministerstvu spravodlivosti v posledný možný deň zákonnej lehoty. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Štvrtá vláda Roberta Fica predstavila na jeseň 2023 novelu Trestného zákona, ktorej súčasťou bolo zrušenie Špeciálnej prokuratúry, zníženie sadzieb a skrátenie premlčacích lehôt. Po celom Slovensku proti nej protestovali desaťtisíce ľudí. Parlament novelu schválil 8. februára 2024. 

Následne však trvalo takmer týždeň, kým premiér novelu 15. februára podpísal. Prezidentka Čaputová sa rozhodla neuplatniť svoje právo veta a zákon podpísala hneď 16. februára. Vyjadrila sa však, že s novelou nesúhlasí, a 9. februára sa obrátilaa Ústavný súd, aby o novele rozhodol skôr, než nadobudne 15. marca 2024 účinnosť. Ústavný súd sa štandardne zaoberá len normami, ktoré vyjdú v Zbierke zákonov. 

Následne však Peter Pellegrini ako predseda parlamentu novelu neposlal obratom ministerstvu spravodlivosti, ktoré ju malo v Zbierke zákonov vydať. Hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková sa 26. februára opakovane vyjadrila, že novela „bude doručená v zákonom stanovených lehotách“, t.j. do 21 dní od schválenia zákona. Štandardne pritom celý proces zverejnenia zákona v zbierke trvá len niekoľko dní. Pellegrini nakoniec poslal zákon ministerstvu spravodlivosti na zverejnenie v posledný možný deň zákonnej lehoty. Ministerstvo spravodlivosti malo ďalších 15 dní na vydanie zákona.

Podpredseda poslaneckého klubu Hlas-SD Samuel Migaľ sa pre Denník N vyjadril: „Je vyslovene v rukách predsedu parlamentu, kedy pošle zákon do zbierky na zverejnenie. Pani prezidentka povedala, že bude taktizovať a taktizuje a ja nevidím, prečo by tu nemohla byť nejaká taktická hra aj zo strany koalície.“.

Ústavný súd napokon 28. februára pozastavil časti novely, ktoré upravujú trestné sadzby a premlčacie lehoty. Urobil tak napriek tomu, že novela ešte publikovaná nebola. Niekoľko dní nebolo zrejmé, či ministerstvo spravodlivosti nález publikuje pred dňom, kedy novela nadobudne účinnosť.

11. marca 2023 vyšla v Zbierke zákonov samotná novela aj nález Ústavného súdu.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.03.2024
success
error