DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Komentoval to (že zrušenie spoločného zasadnutia vlády bola snaha o zásah do prezidentskej kampane, pozn.) tak napríklad bývalý český premiér aj niektorí bývalí českí prezidenti.

Prezidentské voľby 2024: duel Korčok a Pellegrini - 18.03.2024
Nepravda

Bývalý český premiér Andrej Babiš vidí za prerušením medzivládnych rokovaní z iniciatívy českej vlády možný zásah do prezidentských volieb na Slovensku. Bývalý prezident Václav Klaus túto úvahu odmieta, za krokmi vlády vidí skôr „bruselský tlak, aby sa čo najviac rozbila a oslabila V4“. Podľa exprezidenta Miloša Zemana česká vláda tak konala preto, lebo nevie budovať, preto ničí. Podozrenie zo zasahovania do prezidentských volieb na Slovensku tak vyjadril len Babiš. Exprezident Klaus toto tvrdenie odmietol a exprezident Zeman vidí za konaním vlády iný motív. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Súčasný premiér Českej republiky Petr Fiala nedávno ostro kritizoval postoje slovenskej vlády v zahraničnej politike. Zásadným momentom pre slovensko-české vzťahy bolo stretnutie ministra zahraničných vecí Blanára s jeho ruským náprotivkom ministrom Lavrovom, na ktorého je od roku 2022 vydané diplomatické embargo, a predvolanie holandskej veľvyslankyne v Prahe. Reakciou Česka na tieto udalosti bolo pozastavenie medzivládnych konzultácií so Slovenskom.

Bývalý premiér Babiš a bývalí prezidenti Klaus a Zeman tieto kroky premiéra Fialu kritizovali. 

Babiš vidí za krokmi českej vlády prezidentské voľby na Slovensku, pretože „Slováci na názory Českej republiky počúvajú,“ uviedol v parlamente. Kroky českej vlády sú podľa Babiša snahou o prehru Pellegriniho vo voľbách. O pár dní na to na svojom instagrame zverejnil Babiš video, v ktorom chválil Pellegriniho a vyzval k voľbám. 

Exprezident Václav Klaus považuje tieto kroky za nešťastné a nedôstojné. „Vždy sme považovali intenzitu a mimoriadnosť česko-slovenských a slovensko-českých vzťahov za niečo, čo je vybraté pred zátvorku, čo sa nemôže stať predmetom práve súčasného politického boja a súboja. Teraz to páni u nás v Prahe narušili, považujem to za veľkú chybu,“ komentoval situáciu Klaus v diskusii televízie ta3 a dodal, že toto rozhodnutie na ľudí nebude mať vplyv, pretože sú rozumní. Nemyslí si, že „hlavným cieľom českej vlády v tomto podivnom rozhodnutí bolo ovplyvniť slovenské prezidentské voľby, ako o tom špekuluje celý rad novinárov. Skôr ide o naskočenie na bruselský tlak, aby sa čo najviac rozbila a oslabila V4. V tom vidím hlavný záujem,“ komentoval konanie českej vlády v rozhovore pre denník Štandard.

Exprezident Miloš Zeman sa k prerušeniu medzivládnych rokovaní vyjadril prostredníctvom príspevku na Facebooku. „Je veľmi ľahké ničiť a veľmi ťažké budovať. Fialova vláda sa vydala cestou ničenia, pretože budovať nevie. Prerušenie česko-slovenských vzťahov je podľa môjho názoru hrubá politická chyba. A nikto nemôže diktovať vláde suverénnej krajiny, ako sa má správať," uviedol Zeman.

Dátum zverejnenia analýzy: 27.03.2024
success
error