DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Štefan Harabin

Vlasť

Stretol sa Zelenskyj v kanadskom parlamente s vojnovým zločincom, spolupracovníkom Banderu Hunkom.

Prezidentské voľby 2024: Štefan Harabin - 18.03.2024
Pravda

Volodymyr Zelenskyj vystúpil v septembri 2023 v kanadskom parlament s príhovorom, v ktorom ocenil podporu Ukrajine. Predseda parlamentu Anthony Rota pri tejto príležitosti pozval do zasadnutie, bez vedomia ukrajinskej delegácie, vojnového veterána Jaroslava Hunku. Neskôr však židovská organizácia upozornila, že Hunka bojoval v nacistickej divízii, ktorá sa dopustila vojnových zločinov. Výrok Štefana Harabina preto hodnotíme ako pravdivý. Hunkova divízia však podľa historika nespolupracovala s banderovcami ani nebola oficiálne odsúdená za vojnové zločiny, aj keď sa historici zhodujú, že sa ich dopustila.

Po účasti na Valnom zhromaždení OSN v USA navštívil Volodymyr Zelenskyj po prvýkrát od vypuknutia ruskej invázie Kanadu, kde vystúpil s príhovorom pred poslancami.

Predseda kanadského parlamentu Anthony Rota pozval na zasadnutie parlamentu aj 98-ročného veterána Jaroslava Hunku a predstavil ho ako „ukrajinského a kanadského vojnového hrdinu“, ktorý bojoval za ukrajinskú nezávislosť proti Rusom. Po slovách predsedu parlamentu reagoval celý kanadský parlament a prítomní hostia potleskom v stoji. 

Židovská medzinárodná organizácia Centrum priateľov Simona Wiesenthala neskôr upozornila, že Hunka slúžil v nacistickej 14. divízii Waffen Grenadier SS (označovanej aj divízia SS Halič), ktorej zločiny proti ľudskosti počas holokaustu sú dobre zdokumentované.

Prezident Zelenskyj ani kanadský premiér Trudeau neboli o účasti Hunku vopred informovaní. Predseda kanadského parlamentu sa po odhalení Hunkovej minulosti za jeho ocenenie ospravedlnil, neskôr sa kvôli tomuto škandálu vzdal svojej funkcie predsedu parlamentu. 

Divízia SS Halič bol útvar pôvodne vytvorený z haličských dobrovoľníkov ukrajinského pôvodu, ktorý bojoval na strane Nemecka proti Červenej armáde.

Historik Jan Rychlík upozornil, že SS Halič v skutočnosti nebol prepojený s banderovcami, ale tvorilo ju iné krídlo ukrajinských nacionalistov, ktorí si hovorili meľnykovci. Išlo o jedno krídlo Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN), pričom druhou boli práve banderovci.

Kanadská komisia pre vyšetrovanie vojnových zločincov v minulosti rozhodla, že jednotka, za ktorú Hunka bojoval, nemôže byť ako skupina obvinená z vojnových zločinov. Historici však tvrdia, že jednotka bola zapojená do niekoľkých masakrov vrátane poľských civilistov.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.03.2024
success
error