DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Ani jedno euro som neinvestoval do kampane. Ľudia na Slovensku nevidia ani jeden môj billboard. Nevidia v schránkach žiadne časopisy drahé.

Prezidentské voľby 2024: Igor Matovič - 08.03.2024
Neoveriteľné

Financovanie politických kampaní jednotlivých prezidentských kandidátov monitoruje Transparency International Slovensko (TIS). TIS neeviduje žiadne výdavky spojené s prezidentskou kampaňou, ktoré by Igor Matovič zverejnil, preto nie je možné podľa verejne dostupných dát overiť pravdivosť tohto výroku. 

Zákon o volebnej kampani uvádza, že prezidentský kandidát je povinný si pre účely financovania svojej kampane založiť osobitný transparentný účet (zákon č. 181/2014 §5 (5)). Podľa rovnakého zákona je kandidát povinný na tomto účte zverejňovať všetky platobné transakcie spojené s výdavkami na jeho prezidentskú kampaň. Podľa databázy TIS si Igor Matovič dodnes (11. marec 2024) žiaden transparentný účet, z ktorého by svoju prezidentskú kampaň finacoval, nezaložil. TIS zároveň vo svojej databáze neeviduje žiadne výdavky na politickú reklamu na sociálnych sieťach platformy Meta, Google Ads a Google Display & Video 360. K dátumu poslednej aktualizácie vyššie spomenutej databázy (4. marec 2024) Igor Matovič nezverejnil žiaden výdavok súvislosti s prezidentskou kampaňou. Pravdivosť výroku teda nie je možné overiť.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.03.2024
success
error