DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Povedal som istý Podržtaška, že poslal za čierne peniaze do schránok po Slovensku drahý časopis, ktorý stál státisíce eur. Je to porušenie volebných pravidiel.

Prezidentské voľby 2024: Igor Matovič - 08.03.2024
Neoveriteľné

Dve vydania časopisu Extra plus premium boli zadarmo doručené do poštových schránok po celom Slovensku. Časopis sa pochvalne vyjadruje o prezidentskom kandidátovi Petrovi Pellegrinim, naopak kritizuje jeho protikandidáta. Zákon zakazuje viesť volebnú kampaň tretím stranám a zároveň hovorí, že všetky finančné prostriedky určené na kampaň musí kandidát viesť na osobitnom účte v banke. Na účte Petra Pellegriniho sa ale doposiaľ neobjavila žiadna platba, ktorá by indikovala, že by bol tento časopis oficiálnou súčasťou jeho prezidentskej kampane. O porušení pravidiel však musí rozhodnúť ministerstvo vnútra. Výrok Igora Matoviča preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Igor Matovič vo svojom výroku odkazuje na časopis Extra Plus premium, ktorého dve vydania boli počas prebiehajúcej volebnej kampane distribuované do poštových schránok zadarmo po celom Slovensku.

Na titulke jedného z vydaní časopisu sa nachádza fotografia Petra Pellegriniho použitá na jeho billboardoch s popisom: „Peter Pellegrini: Slovensko na prvom mieste“. Na druhom je zas fotka Vladimíra Mečiara s titulkom „Korčok nie je slovenský prezident“. 

Časopis dostali do schránok aj ľudia, ktorí nemajú predplatné tohto časopisu. Jeden výtlačok časopisu pritom bežne stojí 4,99 eur.

Časopis taktiež obsahuje titulky článkov ako „Kto financuje Korčoka?“ „Korčok je nastrčená figúrka“, „Korčokov rodinný zlepenec“ či „Korčok je americkejší ako Američania“. Na druhej strane časopis používa Pellegriniho volebný slogan „Slovensko už potrebuje pokoj“ alebo „Pellegrini – prezident, za ktorého sa nebudeme hanbiť“.

Iniciatíva Konšpirátori.sk zaradila webovú stránku Extra plus, pod ktorou spomínaný časopis vychádza, medzi zoznam stránok so sporným obsahom. Iniciatíva ako dôvody uvádza, že stránka „obsahuje konšpiračné teórie a bludy” a, „nerešpektuje základné zásady novinárskej etiky“.

Prezidentský kandidát Ivan Korčok ohľadom časopisu podal na ministerstvo vnútra podnet na prešetrenie porušenia pravidiel volebnej kampane. Korčok tvrdí, že o ňom sú na stránkach časopisu Extra plus nepravdivé informácie, o kandidátovi Petrovi Pellegrinim naopak píšu len pozitívne.

Podľa zákona o volebnej kampani sa pod kampaňou rozumie akákoľvek činnosť, v prospech aj v neprospech kandidáta, za ktorú sa obvykle platí úhrada, smerujúca k propagácii za účelom získania volenej funkcie. V zákone sa taktiež píše, že v čase ustanovenom na volebnú kampaň sa zakazuje činnosť iných subjektov na podporu alebo v neprospech kandidátov (§ 2). Zákon taktiež určuje, že finančné prostriedky určené na volebnú kampaň musí kandidát na prezidenta viesť na osobitnom účte v banke (§ 5 ods. 5).

Na transparentnom účte kandidáta Petra Pellegriniho však výdavok pre časopis Extra plus, ktorý spadá pod vydavateľstvo Mayer Media, nie je (k dátumu 15.3.2023). Podľa odhadov odborníkov môže stáť stojí takáto akcia viac ako 100-tisíc eur. 

Podobné vydanie časopisu Extra plus prémium si našli v schránkach mnohí voliči aj pred parlamentnými voľbami. Na titulnej strane bola vtedy uverejnená fotografia predsedu strany Smer-SD Roberta Fica s popisom „Smer musí vyhrať voľby“. Strana Smer-SD, podľa ich transparentného účtu, vyplatila vydavateľstvu Mayer Media 14-tisíc eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.03.2024
success
error