DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šípoš

OĽaNO

Pri štátnom rozpočte ako poslanec Národnej rady opozičný, som nemal právo povedať nič k štátnemu rozpočtu, k zákonu roka. Ja človek, ktorého zvolili ľudia, mal som 31 000 krúžkov, naše hnutie je druhé najsilnejšie. Vy ste mi na základe toho, že Pellegrini povedal, že stop, lebo treba ísť na Vianoce, na sviatky. Vy ste si odsúhlasili, že mne nedovolíte sa vyjadriť, nedovolíte mi povedať svoj názor.

16.01.2024
Pravda

Michal Šipoš a ďalší poslanci prihlásení do rozpravy nemali priestor vyjadriť sa k návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2024 kvôli ukončeniu rozpravy z iniciatívy Petra Pellegriniho, ktorú hlasovaním schválil parlament. Výrok Šipoša preto hodnotíme ako pravdivý.

Michal Šipoš sa dostal do parlamentu na základe 31 446 prednostných hlasov v parlamentných voľbách. Kandidoval ako člen hnutia OĽaNO (dnes Slovensko), ktorá je v súčasnosti, vzhľadom na počet poslancov v parlamente, druhá najsilnejšia opozičná strana. 

Počas rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu na rok 2024 podal predseda parlamentu Peter Pellegrini procedurálny návrh na ukončenie rozpravy. Argumentoval ho obštrukciou hnutia OĽaNO (dnes Slovensko). Podľa Pellegriniho boli niekoľko stranové pozmeňujúce a doplňujúce návrhy poslancov hnutia Slovensko zneužitím rokovacieho poriadku. 

„Z rozhovoru s opozíciou viem, že aj im záleží na tom, aby bol schválený rozpočet ešte do konca tohto roku, najlepšie do vianočných sviatkov, aby sa s ním stihla prezidentka Zuzana Čaputová oboznámiť a podpísať ho“ tvrdil Pellegrini.

Poslanci ukončenie rozpravy schválili. Michal Šipoš, ako aj ďalší poslanci, nemali možnosť zapojiť sa do rozpravy, keďže sa pristúpilo priamo k hlasovaniu o návrhu zákona. Poslanci parlamentu následne vládny návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2024 schválili 79 hlasmi.

Opozícia ukončenie rozpravy kritizovala. Majerský a Šimečka pôvodne navrhovali, že môžu prerušiť diskusiu k iným zákonom, čo by umožnilo dosť času na diskusiu o rozpočte.  

Do rozpravy boli podľa Majerského prihlásení poslanci pripravení „konštruktívne diskutovať o jednotlivých kapitolách rozpočtu“. Podľa Gröhlinga prihlásení poslanci „chceli vystupovať odborne, predniesť názory na štátny rozpočet“, čo im vzhľadom na ukončenie rozpravy nebolo umožnené. Opozičné strany vyhodnotili ukončenie rozpravy ako nebezpečný precedens, ktorý je v rozpore s demokratickými zásadami.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.05.2024
success
error