DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

Hnutie na čele s Igorom Matovičom predsa vymenilo všetkých 74 okresných prednostov a dalo tam po výbere Jozefa Pročka svojich politických nominantov.

Matúš Šutaj-Eštok a Juraj Krúpa v O 5 minút 12 - 05.11.2023
Pravda

Vláda Igora Matoviča vymenila takmer všetkých prednostov okresných úradov, na svojom pôvodnom poste ostal prednosta úradu v Senci. Hnutie však po nástupe do vlády deklarovalo zámer vymeniť všetkých prednostov okresných úradov, ktorých je 72. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Hnutie OĽANO po nástupe do vlády oznámilo zámer vymeniť  všetkých 72 okresných prednostov. Vládna garnitúra tak chcela podľa vlastných slov dosiahnuť očistenie štátnej správy, keďže prednostovia pôsobia ako predĺžená ruka ministra vnútra.

Okresný úrad je miestny orgán štátnej správy, ktorý riadi a za jeho činnosť zodpovedá prednosta okresného úradu. Prednostu vymenúva a odvoláva vláda na návrh ministra vnútra. 

Vláda v roku 2020 navrhla 70 mien na posty prednostov, ktoré zverejnila na stránke prednostovia.sk. Predseda vlády vyzval občanov, aby cez internet nahlasovali prípadné morálne prešľapy jednotlivých kandidátov. Kandidátov vyberali komisie zložené z poslancov a sympatizantov vládneho hnutia OĽaNO, nielen Jozef Pročko. Postup najsilnejšej vládnej strany vtedy kritizovali aj niektorí koaličný partneri. 

Vláda po ukončení výberu začala postupne menovať nových okresných predsedov. V júli 202 na svojom rokovaní vymenovala 53 nových prednostov okresných úradov. Následne v auguste 2020 vymenovala vláda štyroch prednostov a v októbri toho istého roku schválila vymenovanie ďalších 12 prednostov. Vláda taktiež neskôr odsúhlasila výmenu prednostov aj v Hlohovci a Rožnave.

Jediným prednostom okresného úradu, ktorého vláda Igora Matoviča v úrade nevymenila sa tak stal prednosta v Senici Vladimír Kocourek. Za prednostu (vtedy ešte obvodného úradu) bol vymenovaný za vlády Roberta Fica v roku 2012. V roku 2020 dokonca kandidoval za stranu SMER-SD zo 76. miesta.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.11.2023
success
error