DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

(Mikulec, pozn.) si prihrával zákazky svojim firmám, ktoré boli napojené priamo na OĽaNO… Veď tam je to už prešetrené, veď Úrad pre verejné obstarávanie tam udelil pokutu.

Matúš Šutaj-Eštok a Juraj Krúpa v O 5 minút 12 - 05.11.2023
Pravda

Ministerstvo vnútra na čele s Romanom Mikulcom po vypuknutí vojny na Ukrajine vybralo na úlohu manažovania hraníc firmu Dustream production. Firma bola ministerstvu odporúčaná Júliusom Slovákom, ktorý je známym predsedu hnutia Igora Matoviča aj bývalého poslanca za hnutie OĽaNO, Eduarda Hegera. Dustream production pre OĽaNO v minulosti napríklad pomáhala ozvučovať volebnú noc.

Podľa Úradu pre verejné obstarávanie pri výbere došlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, keďže sa ministerstvo riadne nevysporiadalo s konfliktom záujmov vyplývajúceho zo známosti so Slovákom. Ďalej malo ministerstvo porušiť zákon tým, že si nezistilo, či firma spĺňa zákonné podmienky pre vstup do verejného obstarávania. Dustream production v roku 2020 porušila zákaz nelegálneho zamestnávania, pričom zákon zakazuje účasť v obstarávaní firmám, ktoré sa takéhoto porušenia dopustili v uplynulých troch rokoch. 

Ministerstvu vnútra od Úradu pre verejné obstarávanie hrozí pokuta vo výške do 30-tisíc eur. O výške pokuty má byť rozhodnuté v správnom konaní v nasledujúcich mesiacoch.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.11.2023
success
error