DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Roman Mikulec

OĽaNO

Pani prezidentka odmietla D. Lipšica ako kandidáta na Generálneho prokurátora, ale nemá žiadny problém vymenovať trestne stíhaného zakladateľa zločineckej skupiny R. Kaliňáka za ministra obrany.

15.11.2023
Zavádzajúce

Prezidentka Zuzana Čaputová sa viackrát nepriamo vyjadrila proti potenciálnemu zvoleniu Daniela Lipšica za generálneho prokurátora, priamo však jeho menovanie neodmietla. Lipšic sa nakoniec sám rozhodol na post generálneho prokurátora nekandidovať a podľa jeho slov nemali vyjadrenia prezidentky na jeho rozhodnutie žiaden vplyv.

Aj k vymenovaniu Roberta Kaliňáka mala prezidentka výhrady. Konkrétne sa vyjadrila, že by mala problém ho vymenovať, ak by bol obvinený zo spáchania trestného činu. V čase doručenia ministerských kandidátov však už Kaliňák obvinený nebol. Výrok Romana Mikulca preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Prezidentka naznačila, že by mala problém Lipšica vymenovať

Prezidentka sa k potenciálnemu vymenovaniu Daniela Lipšica viackrát vyjadrila, nikdy však priamo nepovedala, že by ho nevymenovala. Prezidentka napríklad povedala, že kandidát na generálneho prokurátora by mal pochádzať z radov prokurátorov. Prezidentka taktiež verejne vyhlásila, že by musela pri vymenovaní generálneho prokurátora zvážiť aj „profesijné postavenie k súčasným predstaviteľom moci."

Po pracovných raňajkách s Igorom Matovičom a Borisom Kollárom na tému voľby generálneho prokurátora Zuzana Čaputová uviedla, že je nesmierne dôležité, aby bol budúci generálny prokurátor politicky nezávislý. Hovorca prezidentky uviedol, že pred vymenovaním bude prezidentka vyhodnocovať splnenie všetkých predpokladov vrátane záťaží z minulosti, ktoré by ho mohli limitovať pri zákonnom výkone právomocí. Na priamu otázku, či by prezidentka vymenovala advokáta Daniela Lipšica za generálneho prokurátora hovorca prezidentky neodpovedal, s tým, že je to hypotetická otázka.

Daniel Lipšic sa o post generálneho prokurátora nakoniec neuchádzal, kandidoval však na funckiu špeciálneho prokurátora. V relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo v januári 2021 uviedol, že vyjadrenia prezidentky nemali na jeho rozhodnutie žiadny vplyv. 

Robert Kaliňák nie v súčasnosti je trestne stíhaný

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v minulosti vyjadrila, že nominanta na ministerský post odmietne, ak na to budú existovať závažné dôvody. Konkrétne spomenula aj Roberta Kaliňáka, ktorého obvinenie by vnímala ako prekážku. Nakoniec však jeho meno na zozname ministrov verejne nenamietala, v tom čase už totiž Kaliňák obvinený nebol.

V apríli 2022 bol Kaliňák vzatý do väzby v súvislosti s kauzou Súmrak.  Bývalého ministra vnútra obvinili spolu s expremiérom Robertom Ficom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Najvyšší súd Kaliňáka z väzby prepustil 13. mája 2022.

Kaliňákovi dvakrát zrušila obvinenie generálna prokuratúra

Obvinenie zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny bolo Kaliňákovi neskôr zrušené generálnou prokuratúrou na základe paragrafu 363. Kaliňákov advokát dokonca požiadal ministerstvo spravodlivosti o náhradu škody. 

Vyšetrovateľ NAKA vo februári 2023 obvinil Roberta Kaliňáka druhýkrát, tentoraz zo zločinu podplácania. Námestník generálneho prokurátora Jozef Sedlák však následne vyhovel Kaliňájovmu návrhu na postup podľa paragrafu 363 a jeho obvinenie opätovne zrušil.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.05.2024
success
error