DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Tých vojenských tajných, ktorých tunelovali podľa NAKA z akcie Vírus práve Kaliňákoví ľudia. Len v tom jednom prípade so škodou 75 miliónov EUR.

06.11.2023
Zavádzajúce

V rámci akcie Vírus NAKA obvinila 16 ľudí, ktorí podľa nej mali v rokoch 2013 až 2020, teda v čase vlády strany Smer, vykonávať ekonomickú trestnú činnosť v oblasti vojenského spravodajstva. Hlavnými aktérmi trestnej činnosti mali byť dvaja bývalí riaditelia vojenského spravodajstva, Ľubomír Skuhra a Ján Balciar spolu s bývalým námestníkom útvaru, Danielom Jackuliakom. Robertovi Kaliňákovi je blízky najmä Ľubomír Shukra, s ktorým sa v minulosti netajili dobrým vzťahom. Hoci má Robert Kaliňák blízky vzťah s jedným z obvinených v rámci akcie Vírus, tak je zavádzajúce označovať vštekých obvinených ako „Kaliňákovi ľudia”.

Skuhra bol kolegom Kaliňákovej manželky, Zuzany, v Slovenskej informačnej služby. Tá ho mala predstaviť bývalému ministrovi vnútra. Naopak bývala partnerka Skuhru, Dušana Višňovská, pôsobila počas vlády Smeru na ministerstve vnútra ako riaditeľka kancelárie.

Skupina obvinených mala medzi rokmi 2013 až 2020 z vojenského spravodajstva odčerpávať finančné prostriedky cez nastrčené firmy. Výška finančnej škody by mala byť najmenej 74 miliónov eur. Táto suma zahŕňa byty, hotovosť, zlatú tehlu či fľašu prémiovej whisky v sume 26-tisíc eur.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.04.2024
success
error