DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Máte obrovskú kauzu Dobytkár, o ktorej priamo sudca Najvyššieho súdu povedal, že to bol megastroj korupcie, kde si práve najbližšia ruka, pravá ruka Andreja Danka, pán Kvietik, syn známeho toho herca, pýtal úplatky od chudákov farmárov, toto bolo podľa nich to vlastenectvo.

Tomáš Taraba a Igor Matovič v O 5 minút 12 - 08.10.2023
Pravda

O kauze Dobytkár predseda senátu, sudca Martin Bergel povedal, že: „odkryli prípad takej monštróznej korupcie v našom štáte, že to nemá obdoby. Toto je megastroj obrovskej korupcie.” V kauze figuruje aj Martin Kvietik, syn herca Štefana Kvietika, ktorý bol obvinený kvôli podozreniu pre korupciu. Kvietikovi mali sprostredkovatelia nosiť úplatky od žiadateľov o eurofondy. Tie medzi nich prerozdeľovala Pôdohospodárska platobná agentúra.

Andrej Danko sa s Kvietikom stretáva 25 rokov a opakovane ho navštevoval aj v hotelovej izbe, kde podľa vyšetrovateľov Kvietik prijímal úplatky. Danko na súde vypovedal, že obsahom stretnutí s Kvietikom bola spoločenská diskusia. Výrok hodnotíme ako ešte pravdivý, keďže sedia detaily uvedenej kauzy, a hoci Kvietik nie je pravá ruka Andreja Danka, majú spolu minimálne 25-ročnú históriu pravidelných stretnutí. 

Kvietik si podľa vyšetrovateľov zriadil kanceláriu v bratislavskom hoteli Albrecht, kde prijímal úplatky. K odovzdaniu úplatku Kvietikovi sa priznal advokát Ján Gajan, ktorý mu mal dať 180-tisíc eur v krabici od topánok. Ďalší vypovedal spolupracujúci obvinený Marek Kodada, bývalý šéf sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva, ktorý sa priznal k tomu, že Kvietikovi opakovane do spomínanej hotelovej izby doniesol hotovosť v taškách od vína. 

Oslovení farmári, ktorí dali úplatky na vybavenie dotácie, sa pre médiá vyjadrili, že získať dotáciu nebolo jednoduché a sprostredkovatelia ich lákali na zjednodušenie procesu pokiaľ im odovzdajú peniaze v hotovosti. Dokopy NAKA v kauze zadokumentovala viac než 10 miliónov eur v úplatkoch.

V hoteli Albrecht mala Kvietika niekoľkokrát do mesiaca navštevovať aj ďalšia funkcionárka SNS, bývalá ministerka pôdohospodárstva, Gabriela Matečná, ktorá sa s ním poznala ešte spred jej nástupu na ministerský post. Matečná na súde uviedla, že Kvietika považovala za neformálneho poradcu hlavne v oblasti potravinárstva.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.10.2023
success
error