DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

To je zlodejina za 15,4 milióna eur, maličký softvérik, ktorý Pellegrini dovolil vlastne nakúpiť, a keď bol štátny tajomník Ministerstva financií, ja som presne ten istý software dal naprogramovať za 28.000 eur, 550× lacnejšie a to je presne tá kauza, kde podľa dvoch svedkov Pellegrini zobral úplatok 150.000 eur.

Tomáš Taraba a Igor Matovič v O 5 minút 12 - 08.10.2023
Pravda

Virtuálna registračná pokladnica (VRP) je aplikácia Finančnej správy, ktorá slovenským podnikateľom umožňuje robiť evidenciu tržieb. Od júla 2022 sa využíva jej nová verzia, ktorá štát stála 28-tisíc eur. Vytvorenie novej VRP mali na starosti externí programátori a zamestnanci Finančnej správy. Predošlá verzia aplikácie, ktorú Finančná správa kúpila od firmy Alexis podnikateľa Suchobu, stála 15,4 milióna eur, čo je 540-krát viac. 

K nákupu od firmy Alexis sa viaže aj meno Petra Pellegriniho, ktorý bol v čase podpisu zmluvy o dodaní VRP1 štátny tajomník Ministerstva financií. Podľa výpovede bývalého riaditeľa Finančnej správy, Františka Imreczeho, mal Pellegrini dostať úplatok vo výške 150-tisíc eur výmenou za presadenie zmeny zákona, ktorá by umožnila používanie VRP. Imrecze tvrdí, že Pellegrini ho požiadal aby peniaze nedostal priamo od podnikateľa Suchobu, ale cez prostredníka oligarchu Miroslava Výboha. Suchoba vypovedal, že Výbohovi odovzdal 150-tisíc eur pre Pellegriniho v škatuli od šampanského. Pellegrini kvôli obvineniu vypovedal na NAKA, avšak prijatie úplatku zásadne odmieta. Celá záležitosť je prešetrovaná v rámci medializovanej kauzy Mýtnik.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.10.2023
success
error