DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Tomáš Taraba

Život - NS

My, ja s Kuffovcami som odišiel z ĽSNS potom, čo si Mazurek zavolal do vysielania vydavateľa Mein Kampf, okamžite sme odišli, pretože to bolo prekročenie.

Tomáš Taraba a Igor Matovič v O 5 minút 12 - 08.10.2023
Neoveriteľné

V máji 2020 uvádzal Tomáš Taraba iné dôvody pre svoj odchod z poslaneckého klubu ĽSNS, nie je však možno jednoznačne vyhodnotiť jeho motiváciu, výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný. Pavel Kamas, ktorý v minulosti vydal Hitlerove prejavy, vystupoval v Kulturblogu aj pred rokom 2020. 

Mazurek kritizoval spojenie Tomáš Tarabu a Kuffovcov s dvomi poslancami strany Smer-SD Jánom Podmanickým a Mariánom Kérym, spolu s ktorými založili platformu “Za hodnotové Slovensko”. Tomáš Taraba sa 27. mája 2023 vyjadril, že: “Nedá sa fungovať v klube, keď nie Marián Kotleba, ale Milan Mazurek bude definovať každý náš kontakt s iným politikom, každú našu iniciatívu tými termínmi, ako to použil na internete.”

Milan Mazurek na Tarabovo tvrdenie 13. októbra 2023 zareagoval videom, v ktorom poprel, že by poznal vydavateľa Hitlerovho manifestu Mein Kampf. Poslanec Ján Benčík, ktorý sa dlhodobo venuje mapovaniu ultrapravicovej scény na Slovensku, v blogu upozornil, že Taraba mohol mať na mysli Pavla Kamasa z vydavateľstva Guidemedia, ktoré čelilo obvineniam z popierania holokaustu a vydalo Hitlerove prejavy. 5. mája 2020 sa v Kulturblogu, ktorý je prepojený s Milanom Mazurekom a stranami ĽSNS a neskôr s Republikou, uskutočnila diskusia medzi Pavlom Kamasom a Milanom Uhríkom. Benčík uverejnil aj fotografiu, na ktorej sú Pavel Kamas a Milan Mazurek spolu. Upozornil aj, že Pavel Kamas vystupoval v Kulturblogu aj pred májom 2020, minimálne v septembri 2019.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.10.2023
success
error