DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Aj doteraz v podstate, čo Slovensko pre Ukrajinu dávalo, tak nám to preplácalo, nie síce priamo Ukrajina, ale európsky mierový fond, tzn. fond, ktorý financuje Európska komisia, z ktorého sa či už tie staré zbrane alebo staré náboje preplácali.

Tomáš Taraba a Igor Matovič v O 5 minút 12 - 08.10.2023
Pravda

Európsky mierový nástroj (EPF) bol zriadený v roku 2021 za účelom pomoci členským štátom pri posilňovaní medzinárodnej bezpečnosti a budovaní mieru. Slovensko od EPF dostalo príspevok za pomoc Ukrajine prvýkrát v decembri 2022 vo výške 40 miliónov eur. V januári 2023 dostalo ďalší balík vo výške 41,9 milióna eur a v najbližšej dobe má obdržať 5,5 milióna eur v rámci zimného balíku pomoci Ukrajine. Európska únia by tiež mala začať diskutovať o preplácaní podpory za obdobie od februára do mája 2023, počas ktorého boli darované stíhačky MiG-29. 

Výrok hodnotíme ako pravdivý, keďže Európsky mierový nástroj čiasť z toho, čo sme poskytli Ukrajine, preplatil, a v budúcnosti preplatí aj ďalšie náklady spojených s vojenskou pomocou pre Ukrajinu. 

Ministerstvo obrany odhaduje hodnotu poskytnutého vojenského materiálu pre Ukrajinu vo výške 673 miliónov eur, z ktorých EPF zatiaľ preplatilo 82 miliónov. Okrem tohto finančného príspevku sme za pomoc Ukrajine získali 15 tankov Leopard 2 od Nemecka, ako aj bezplatné poskytnutie protivzdušnej obrany SAMP/T od Talianska.

Slovensko za pomoc Ukrajine tiež obdržalo 200 miliónov dolárov od USA, ktoré môže využiť na opätovné vyzbrojenie.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.10.2023
success
error