DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Že človek obvinený z korupcie, bol sa teda informovať na ministerstve financií za Smer o stave verejných financií.

Tomáš Taraba a Igor Matovič v O 5 minút 12 - 08.10.2023
Pravda

Radko Kuruc, obžalovaný z korupcie v kauze Mýtnik, sa v stredu 4. novembra spolu s podpredsedom Smeru zúčastnili schôdzky s Michalom Horváthom na Ministerstve financií. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Denník N zverejnil 5. októbra správu, že sa Radko Kuruc spolu s podpredsedom strany Smer-SD Ladislavom Kamenickým zúčastnil na rokovaní s povereným ministrom financií Michalom Horváthom. 

V kauze Mýtnik bol obvinený a vyšetrovaný za prijatie úplatkov v celkovej výške 120-tisíc eur. Jeho obvinenia v policajných akciách Mýtnik I až III sa týkajú korupcie pri verejných obstarávaniach na Finančnej správe SR a ministerstve financií, ako aj ovplyvňovania legislatívnych procesov. Proces trvá od roku 2021 a celá kauza nie je uzatvorená.

Z kolúznej väzby bol Kuruc prepustený v októbri 2021 na základe rozhodnutia Úradu špeciálnej prokuratúry. V decembri 2021 senát Ústavného súdu čiastočne vyhovel ústavnej sťažnosti a rozhodol, že v prípade Kuruca bolo porušené základné právo nebyť stíhaný a pozbavený osobnej slobody inak ako z dôvodov a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Napriek tomu, že Kuruc už nie je stíhaný väzobne je stále obžalovaný z korupcie.

Radko Kuruc pôsobil ako poradca guvernéra Národnej banky Slovenska v rokoch 2007 - 2010, poradca ministra financií a riaditeľ odboru v rokoch 2010 - 2012 a v rokoch 2014 - 2019 ako štátny tajomník na Ministerstve financií SR.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.10.2023
success
error