DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Dnes Európa odoberá výrazne, výrazne menej ruského plynu, ako odoberala predtým a je presne pravda, čo ste povedali vy, že Putin pol roka predtým, ako začal inváziu na Ukrajinu, začal priťahovať kohútiky a začal umelo zvyšovať ceny plynu.

Tomáš Taraba a Igor Matovič v O 5 minút 12 - 08.10.2023
Pravda

V dôsledku agresie Ruska voči Ukrajine, ktorá viedla aj k obavám súvisiacim s bezpečnosťou dodávok energie, sa EÚ definitívne rozhodla obmedziť svoju závislosť od ruského plynu. Toto úsilie viedlo k zníženiu dodávok zemného plynu z Ruska do EÚ z viac ako 50 % v roku 2021 na menej ako 15 % v prvej polovici roku 2023.

Nárast cien energií spôsobili aj kroky Ruskej federácie v oblasti dodávok plynu. Niekoľko rokov pred februárovou inváziou na Ukrajinu Rusko zámerne manipulovalo s dodávkami energie do Európy. V dôsledku pravidelného znižovania dodávok plynu a porušovania zmluvných záväzkov čelil európsky trh bezprecedentnému nárastu cien plynu.  

Cena ruského plynu začala na svetovom trhu rapídne stúpať približne od marca v roku 2021, kedy tento plyn stál 5,15 EUR za MMBTU (merná jednotka energie – Milion Metric British Thermal Unit), pol roka pred vojnou, v auguste 2021 to bolo 13,11 EUR za MMBTU. Vo februári v roku 2022, keď sa začala invázia na Ukrajinu, stál plyn z Ruskej federácie 24,01 EUR za MMBTU. 

Dátum zverejnenia analýzy: 29.10.2023
success
error