DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Mňa nepozvali do TA3 len preto, lebo sú tam dvaja moderátori inak orientovaní od októbra minulého roku, ako predsedu víťaznej strany.

Tomáš Taraba a Igor Matovič v O 5 minút 12 - 08.10.2023
Nepravda

Nie je pravdou, že by Matovič nebol pozývaný do televízie TA3. Od októbra minulého roku je dohľadateľných viacero diskusných relácii, ktorých sa Matovič zúčastnil. Po voľbách bol taktiež hosťom hlavnej nedeľnej relácii V politike. Výrok Igora Matoviča preto hodnotíme ako nepravdivý.

Vražda na Zámockej

Minulý rok v októbri sa pred LGBT podnikom Tepláreň udiala úkladná vražda. Pri čine zahynuli dve obete, ktoré patrili do LGBITI+ komunity. Čin bol neskôr prekvalifikovaný na obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.

Krátko po útoku, pri príležitosti svetového dňa coming outu, sa moderátor diskusnej relácie V politike Rastislav Iliev verejne prihlásil k LGBTI+ komunite.

Podobné gesto urobil pár mesiacov pred tým aj druhý moderátor diskusnej relácie Richard Dírer, ktorý sa verejne prihlásil k homosexuálnej orientácii.

Kontroverzné Matovičove vyjadrenia 

Krátko po coming oute moderátora TA3 napísal Matovič status, ktorý vyvolal pobúrenie v LGBTI+ komunite. Status začínal slovami „SOM HETERO“ a na koniec pridal hashtag „Nehanbite Sa Za Seba“. Matovič bol známy viacerými kontroverznými vyjadreniami na adresu LGBITI+ ľudí aj predtým. V máji 2022 v relácii Rádia Expres u Braňa Závodského tvrdil, že novinári na jeho osobu útočia preto, lebo nie je „LGBTI orientovaný.“ Za iný výrok získal Matovič dokonca ocenenie Homofób roka. 

Matovič v TA3

Napriek jeho výrokom sa Matovič viackrát od spomínaného dátumu zúčastnil v diskusných reláciách na TA3. Napríklad v relácii Téma dňa bol hosťom 25.1.2023 či 16.2.2023. Matovič taktiež viackrát debatoval v relácii Téma, konkrétne 6.7.2023, 14.7.2023 či 28.8.2023. Zúčastnil sa taktiež povolebného vysielania nedeľnej relácie V politike. 

Bol to práve Igor Matovič, ktorý ešte v roku 2021 odmietal chodiť do politických diskusií. Po koaličnej kríze sa Matovič niekoľko mesiacov odmietal zúčastňovať diskusií, napriek tomu, že podľa moderátorov pozvánky dostával.

Dátum zverejnenia analýzy: 29.10.2023
success
error