DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Priznávam to, že aj bývalí poslanci za ĽSNS nám pomohli presadiť 200 eur na dieťa a veľmi proti tomu bojoval Fico, veľmi proti tomu bojoval Pellegrini, veľmi proti tomu bojoval Sulík, takisto aj jediný zástupca Progresívneho Slovenska.

Tomáš Taraba a Igor Matovič v O 5 minút 12 - 08.10.2023
Pravda

Poslanci za ĽSNS opakovane svojimi hlasmi podporili tzv. protiinflačný balíček Igora Matoviča. Ich hlasy boli kľúčové najmä pri vete prezidentky, ktoré bolo prelomené len o dva hlasy. Strany Smer, SaS, poslanci okolo Petra Pellegriniho či jeden poslanec Progresívneho Slovenska balíček nepodporili. Niektorí z nich ho označovali za nedostatočný, iný za neadresný, neudržateľný pre verejné financie či nesystémový. Výrok Igora Matoviča preto hodnotíme ako pravdivý. 

V máji minulého roka schválil parlament návrh Igora Matoviča na zvýšené prídavky na deti, vyšší daňový bonus a príspevky na krúžky. Zákon prešiel v skrátenom konaní a bez riadnej diskusie. 

Návrh podporilo 83 prítomných poslancov hlasmi OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí, ĽSNS a odídencov od Kotlebu okolo Tomáša Tarabu.

Veto prezidentky

Časť Matovičovho balíčka Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala, keďže podľa nej neboli pri prijímaní zákona splnené podmienky na uplatnenie skráteného legislatívneho konania. Veto sa týkalo iba častí balíčka, ktoré mali platiť od 1. januára 2023. 

Parlament napokon prelomil veto 77 hlasmi. Za prelomenie veta hlasovali poslanci OĽaNO a Sme rodina a svoje hlasy dodali aj poslanci ĽSNS, poslanci okolo Tomáša Tarabu, ktorí kandidovali na kandidátke ĽSNS a niektorí nezaradení poslanci. 

Proti prelomeniu veta hlasovala SaS. Zdržali sa tiež štyria poslanci Za ľudí, poslanci Hlasu a tiež Smer. Prelomenie veta prezidentky pri Matovičovom balíčku nepodporil ani poslanec zo strany Progresívne Slovensko Tomáš Valášek.

Prezidentka sa následne obrátila na Ústavný súd, pričom argumentovala, tým že balíček bol prijatý v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré nebol splnený žiadny zákonný dôvod. 

Ústavný súd dal prezidentke za pravdu a časti prorodinného balíčka označil za protiústavné.

Kritika od opozície ale aj koaličných partnerov

S prijatím balíčka nesúhlasili viacerí opoziční ako aj koaliční poslanci. Podpredseda SaS Marián Viskupič žiadal stiahnutie balíčka, zaroveň kritizoval, že návrh pomáha hlavne nadpriemerne zarábajúcim rodičom a je komplikovaný. 

Poslanci zo strany Hlas sa opakovane zdržali pri hlasovaní o balíčku. Strana podmienila podporu balíčka prijatím ich pozmeňujúcich návrhov.

Opozičný Smer-SD návrh na takzvaný protiinflačný balík opakovane nepodporila. Strana uviedla, že zákon považuje za výsmech ľuďom.

Progresívne Slovensko označilo balíček za “megalomanský nápad Igora Matoviča” a vyhlásilo, že jeho prijatie predstavuje zlomový bod. Hnutie uviedlo, že už nebude podporovať zotrvanie vlády, ktorú “de facto riadi Igor Matovič” (v čase od 0:12).

Dátum zverejnenia analýzy: 29.10.2023
success
error