DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Poprvé, cena elektrickej energie pre domácnosti je je extrémne nízka. Je najnižšia v Európskej únii.

Voľby 2023: Druhá debata na TV Joj - 21.09.2023
Nepravda

Cena elektrickej energie nie je najnižšia v Európskej únii, lacnejšiu koncovú cenu elektriny má 5 krajín EÚ, silovú dve.

Na rok 2023 bola stanovená cena elektriny na 61,21 eura za megawatthodinu. Pre slovenské domácnosti budú Slovenské elektrárne dodávať elektrinu v tejto cene do roku 2024.

Podľa údajov Eurostatu mali slovenské domácnosti v druhej polovici roka 2022 šiestu najlacnejšiu elektrinu spomedzi krajín EÚ. Ak k čistej cene elektriny prirátame dane a ďalšie poplatky, slovenská elektrina je siedma najlacnejšia po Islande, Malte, Chorvátsku, Poľsku, Bulharsku a Maďarsku.

Podľa indexu cien HEPI má Slovensko k júlu 2023 siedmu najlacnejšiu elektrinu v Európskej únii. Menej ako slovenské domácnosti platia za elektrinu domácnosti v Slovinsku, Maďarsku, Chorvátsku, Rumunsku, Bulharsku a na Malte.

Portál Statista.com uvádza ako krajiny s nižšou cenou energie pre domácnosti, než má Slovensko, Poľsko, Chorvátsko, Maltu, Bulharsko a Maďarsko a napokon s najnižšou cenou v EÚ Holandsko. 

SaS pre portál Demagog.SK uviedla, že koncová cena elektriny je podľa strany na Slovensku šiesta najlacnejšia, silová elektrina tretia. „Na prvom mieste je Maďarsko, ktoré na rozdiel od nás v cene elektriny pre domácnosti nezohľadňuje oprávnené náklady a primeraný zisk, ale túto dotuje zo štátneho rozpočtu, napokon to je zrejmé už na prvý pohľad, keďže silovú elektrinu uvádzajú na úrovni 13,7 eur/MWh. Na druhom mieste je Bulharsko, ktoré však na rozdiel od našej dohody so Slovenskými elektrárňami, voči ktorej nemá námietky ani Európska komisia, toto dosiahlo zmenou rozhodnutia regulačného úradu, čo je v rozpore s právom EÚ a Bulharsko môže čeliť sankciám.”

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023
success
error