DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Dnes myslím už ani jediná naša univerzita neni v prvých tisíc vo svetových rebríčkoch.

Voľby 2023: Druhá debata na TV Joj - 21.09.2023
Nepravda

Univerzita Komenského sa vo viacerých svetových rebríčkoch univerzít umiestňuje medzi tisíc najlepšími univerzitami, výrok preto hodnotíme ako nepravdivý. Iba rebríček Times Higher Education ju umiestňuje až medzi univerzity na 1001. - 1200. mieste. 

Podľa rebríčka svetových univerzít Times Higher Education sa v prvej tisícke naozaj neobjavila ani jedna zo slovenských univerzít. 


zdroj: THE 

Podľa ďalších svetových rebríčkov kladúcich pri hodnoteniach dôraz na iné kritériá, sa v prvej tisícke umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave. Šanghajský rebríček Academic Ranking of World Universities (ARWU) ju zaradil na pozície 901-1000. Quacquarelli Symonds World University Rankings 2024 (QS) vyhodnotil Univerzitu Komenského ako 771.-780. najlepšiu univerzitu na svete. Rebríček Centra hodnotení svetových univerzít (CWUR) zo Spojených Arabských Emirátov hodnotí túto univerzitu ako 661. najlepšiu. V rebríčku US News sa Univerzita Komenského umiestnila na 639. mieste.

Na ďalších priečkach sa v rebríčkoch nachádzajú Slovenská technická univerzita v Bratislave a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Tieto sa medzi tisíc najlepších vysokých škôl sveta nedostali.

ARWU:

  

 

QS:

 

CWUR:

 

Demagóg.sk sa 26. 9. 2023 obrátil na Michala Šimečku so žiadosťou o vyjadrenie, avšak nezareagoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023
success
error