DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Majerský

KDH

Ja som označil za pliagu (pozn. LGBTI) ideológiu, nie ľudí.

Voľby 2023: Robert Kaliňák a Milan Majerský - 10.09.2023
Zavádzajúce

Milan Majerský sa ešte počas diskusie zdôraznil, že rozlišuje medzii ideológiou a členmi komunity LGBTI+, avšak samotné vytváranie zdania, že jestvuje ideológia oddelená od ľudí, je zavádzajúce. Aktivisti aj odborníci na práva LGBTI+ ľudí upozorňujú, že žiadna LGBTI+ ideológia neexistuje, len požiadavka rovnosti a ľudských práv. Odborníci na dezinformácie a hybridné hrozby považujú naratív LGBTI+ ideológie alebo propagandy za nebezpečný, rozdeľujúci spoločnosť a vytvárajúci nepriateľa. 

Predseda KDH Milan Majerský v relácii Na telo 3.9.2023 označil LGBTI+ a korupciu za „pliagy“, ktoré môžu „zlikvidovať národ ako taký“ (video, 10:35-10:56). Jeho vyjadrenie vyvolalo vo verejnosti bezprostrednú vlnu kritiky

Ešte počas pôvodnej relácie Majerský v odpovedi na inú otázku ozrejmil, že pri svojom hodnotení rozlišuje medzi členmi komunity LGBTI+ a „ideológiou“ LGBTI+ (video, 12.50-13:05). 

Neskôr sa v príspevku na sieti Facebook opätovne vyjadril, že pri použití daného slovného spojenia mal na mysli „ideológiu“ LGBTI+, nie konkrétne osoby.

Psychológ Andrej Kuruc z InPoradne, ktorá poskytuje pomoc ľuďom z LGBT komunity, uvádza: „Niečo také ako LGBT ideológia neexistuje, čiže neviem presne, o čom náboženskí predstavitelia hovoria. V podstate existujú LGBT ľudia, ktorí bojujú za svoje ľudské práva a zrovnoprávnenie.”

Politológ Pavol Hardoš upozorňuje, že za slovným spojením gender ideológia sa skrýva konšpiračná teória, podľa ktorej LGBTI+ ľudia nebojujú autenticky za svoje práva, ale sú nástrojom v rukách neznámej sily, ktorá chce rozložiť spoločnosť a potlačiť kresťanstvo.

Analýza think-tanku GLOBSEC (.pdf, s. 8) upozorňuje, že „takéto vyobrazenie boja za LGBTI+ práva následne prispieva k polarizácii spoločnosti, k deleniu na „my verzus oni“ využívaním strachu z neznámeho a vytváraním neexistujúcich nepriateľov.” Analýza mapuje výskyt pojmu LGBTI+ ideológia a gender ideológia alebo propaganda v slovenskom online priestore. Výskum GLOBSEC Trends (.pdf, s. 39) na základe dát z marca 2023 uvádza, že LGBTI+ je nemorálna a dekadentná ideológia, pričom táto miera vzrástla z 49 % v roku 2020.

Výskumníci David Patternote a Roman Kuhar sledujú výskyt naratívu o tzv. gender ideológii do 90-tych rokov, kedy toto slovné spojenie začala používať katolícka cirkev, po roku 2010 sa začalo šíriť medzi pravicovými populistickými aktérmi v Európe (.pdf, s. 16).

Dátum zverejnenia analýzy: 24.09.2023
success
error