DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Majerský

KDH

Máme tu obdobie, keď sa tu naozaj pustošilo, rabovalo alebo môžme povedať dobre, zjednodušene kradlo. Ja viem, že sa to ťažko počúva. Na to sú dôkazy. Máme okolo 60 prípadov, kde prebieha trestné konanie, máme zhruba jednu tretinu z týchto prípadov, kde sú už aj odsúdení ľudia.

Voľby 2023: Robert Kaliňák a Milan Majerský - 10.09.2023
Pravda

Polícia dnes vyšetruje niekoľko veľkých korupčných káuz, do ktorých sú zapletení aj vplyvní ľudia s prostredia vlád Smeru-SD. Podľa verejne dostupných informácii bolo prevažne za korupčné trestné činy obvinených viac ako 100 funkcionárov, nominantov a spriaznených osôb z čias vlád Smeru. Viacerí z nich sa ku skutkom aj priznali a viac ako 40 z nich je momentálne aj odsúdených. Výrok, v zmysle povedaného, hodnotíme ako ešte pravdivý.

Portál Aktuality.sk ešte v októbri 2021 publikoval zoznam nominantov, funkcionárov a spriaznených podnikateľov z čias vlády Smeru, ktorých za posledné obdobie polícia zadržala a obvinila. Zoznam tvorí viac ako 100 mien, z káuz ako Búrka, Víchrica, Božie mlyny, Očistec, Judáš, Mýtnik, Dobytkár a mnohých ďalších. Od vydania článku sa mnohé kauzy posunuli.

Podobne v septembri 2021 publikoval Denník N zoznam 26 obvinených z obdobia vlád Smeru, ktorí sa priznali ku korupčnému správaniu. Medzi spolupracujúcimi obvinenými sú nominanti, ktorí zastávali vysoké funkcie vo verejnej správe, ako Ľudovít Makó, Boris Beňa, Bernard Slobodník či František Imrecze.

V auguste 2023 zverejnil Denník N zoznam viac ako 40 odsúdených, prevažne z korupčných trestných činov, z éry smeru. Na zozname sa nachádza napríklad bývalý špeciálny prokurátor, vedenie finančnej správy, policajní funkcionári, sudkyňa či vysokopostavení štátni úradníci.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.09.2023
success
error