DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Lebo to je ich povinnosť zo zákona aj dnes a nerobia ju, porušujú zákony, musíte okamžite cudzinca, ktorý nie je identifikovaný, obmedziť na slobode.

Voľby 2023: Robert Kaliňák a Milan Majerský - 10.09.2023
Zavádzajúce

V rámci slovenskej legislatívy  podmienky pohybu cudzincov upravuje Zákon o pobyte cudzincov. Policajt je oprávnený zaistiť príslušníka tretej krajiny, ktorý neoprávnene  prekročil hranicu. MInisterstvo vnútra však upozorňuje, že polícia je v prípade zvýšenej nelegálnej migrácie vystavená nadmernému zaťaženiu, na ktoré nemá dostatok kapacít. Podľa ministerstva však polícia vykonáva všetky povinnosti uložené zákonom.  Výrok preto hodnotíme ako zavádzanie. 

Po zadržaní je nelegálny migrant predvedený na oddelenie Hraničnej a cudzineckej polície. Sú mu odobraté daktyloskopické vzorky, je odfotografovaný do informačného systému. Dochádza aj k prevereniu, či osoba nepredstavuje hrozbu pre Slovensko a Európsku úniu.

Podľa zákona má policajt povinnosť nelegálneho migranta po zadržaní vyhostiť, pokiaľ neexistujú prekážky vyhostenia. Nevyhostiteľným utečenci zo Sýrie a Afganistanu, kvôli situácií v jednotlivých krajinách.  

Postup polície počas zvýšeného pohybu migrantov nie je  neštandardný. Policajné hliadky  presúvali migrantov na cudzineckú políciu. Od 8. septembra 2023 pomáhajú Policajnému zboru aj vojaci. Ministerstvo informuje, že vďaka ich prítomnosti bude odľahčený tlak na políciu, tá sa tak môže venovať zadržiavaniu. Polícia tiež obmedzuje fungovanie pracovísk cudzineckej polície, aby sa mohla venovať úlohám spojených s výšenou migráciou. 

Policajný prezident Štefan Hamran vysvetlil, že na stráženie hranice s Maďarskom by bolo potrebných viac ako 100-tisíc policajtov. Uviedol tiež, že ku 13. septembru 2023 prišlo na Slovensko približne 30-tisíc migrantov a približne 29-tisíc ich Slovensko už aj opustilo.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.09.2023
success
error