DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Áno, však už ten (Tomáš Rajecký) je známy z toho, že toto isté robil pánovi Kiskovi. Presne takúto diskreditáciu púšťal na pána Kisku, aj za to aj právoplatne odsúdený.

Voľby 2023: Peter Pellegrini a Boris Kollár - 07.09.2023
Zavádzajúce

Boris Kollár vo výroku zavádajúco porovnáva dve odlišné situácie: Tomáš Rajecký v prípade daňovej kauzy bývalého prezidenta Kisku vyzradil daňové tajomstvo. Tento čin sa dá považovať za účelovú politickú diskreditáciu, hoci to Rajecký odmieta, právoplatne odsúdený však bol za samotné vyzradenie daňového tajomstva, nie jeho politické následky. V prípade Borisa Kollára sa vyjadruje o údajnom násilí na Kollárovej partnerke, ktorého bol podľa svojich slov očitým svedkom, vypovedanie o ňom nie je trestné bez ohľadu na jeho motiváciu.

Tomáš Rajecký, známy z mafiánskych zoznamov, bývalý člen bratislavských “piťovcov,” vyzradil daňové tajomstvo, za čo bol podmienečne odsúdený v januári 2023. Anonymne zverejnil  kópie daňového účtovníctva a dokumenty z vyšetrovania firmy KTAG, ktorá patrí Kiskovcom.

Údajne sa jednalo o diskreditačnú kampaň proti prezidentovi. Stáť za ňou mala organizovaná skupina, ktorej súčasťou boli podľa Rajeckého aj podnikateľ blízky Smeru-SD Norbert Bödör, policajný exprezident Tibor Gašpar, či exminister vnútra Robert Kaliňák a expremiér Robert Fico. Tí však boli obvinení zbavení cez paragraf 363, nakoľko nie sú správcami dane a podľa Generálneho prokurátora tak nemohli daňové tajomstvo vyzradiť. Rajecký tvrdí, že doklady dostal od Bödöra.

Aj na základe Rajeckého výpovede sa začalo trestné stíhanie vo veci údajného daňového podvodu pre neoprávnene uplatnenie nadmerného odpočtu vo výške 155-tisíc eur. Kiska si zaúčtoval niektoré náklady z prezidentskej kampane, chybu priznal a rozdiel doplatil. Kiska súdny proces označil za politickú hru.

Rajecký v rozhovore pre Startitup odmietol (od 14:20), že by Kisku diskreditoval, odsúdený bol za vyzradenie daňového tajomstva. Taktiež tvrdil, že nediskredituje ani Borisa Kollára.

Boris Kollár podal trestné oznámenie na Tomáša Rajeckého spolu so Zoroslavom Kollárom, vplyvným konkurzným právnikom, zo zosnovania organizovanej skupiny. Rajecký a Kollár podľa predsedu parlamentu šíria dezinformácie a vedú anti-kampaň proti strane Sme rodina pred predčasnými voľbami.

Stalo sa tak po tom, čo Barbora Richterová, obvinila predsedu parlamentu zo zbitia v roku 2012.  Boris Kollár tvrdí, že Richterová koná na popud Zoroslava Kollára.

Neskôr sa médiá začali znovu zaujímať aj o vyjadrenia Mariána Kočnera z roku 2016. Kočner hovoril o tom, že Kollár zbil svoju tehotnú partnerku Petru Krištúfkovú. O bitkách si Kočner cez Threemu písal aj s priateľkou Tomáša Rajeckého.

Na dopytovanie preto Rajecký potvrdil, že o tom má vedomosť a nebolo to jediný raz, čo Kollár zbil svoju partnerku. V rozhovore pre Aktuality opísal incident z dovolenky na Kube, kde mali byť spoločne s Kollárom aj Rajecký. Kollár tam bol so svojou vtedajšou priateľkou Monikou Péter, súčasnou poslankyňou Sme rodina. Tú mal podľa Rajeckého počas dovolenky zbiť a predtým jej dať facku. Popísané incidenty popreli Monika Péter aj Boris Kollár.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.09.2023
success
error