DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

A som nehlasoval. Ja som sa vždy zdržal, lebo u nás je kultúrne etická otázka Zelená karta. Milan Krajniak hlasuje vždy za za zákaz umelého prerušenia. Potom máme liberálov, ktorí sú proti tomu a ja som sa zdržal.

Voľby 2023: Peter Pellegrini a Boris Kollár - 07.09.2023
Nepravda

Boris Kollár hlasoval v roku 2019 proti návrhu na sprísnenie interrupcií od Richarda Vašečku, aj proti dvom návrhom na skrátenie lehoty na interupcie od poslancov z ĽSNS a od Milana Krajniaka. Hlasoval aj proti návrhu Anny Záborskej v roku 2021, avšak pri neskorších návrhoch v roku 2022 už hlasoval za. Nie je teda pravda, že by sa vždy pri hlasovaní o umelom prerušení tehotenstva zdržal. 

Odkedy je strana Sme rodina v parlamente, hlasovalo sa o zákazoch či obmedzeniach umelého prerušenia tehotenstva niekoľkokrát. Poslanci Sme rodina majú pri hlasovaní o kultúrno-etických témach tzv. Zelenú kartu, môžu teda hlasovať podľa vlastného uváženia. Milan Krajniak vždy hlasoval za, Boris Kollár za rôzne návrhy hlasoval rôznym spôsobom. 

V roku 2018 navrhla ĽSNS sprísnenie potratovej politiky, o návrhu sa napokon vďaka procedurálnemu návrhu od Juraja Blanára nehlasovalo. Proti Blanárovmu návrhu hlasovala celá strana Sme Rodina. 

Vo februári 2019 hlasoval parlament o návrhu Richarda Vašečku, ktorý chcel taktiež sprísniť prístup k potratom. Boris Kollár a traja ďalší poslanci z klubu hlasoval proti, Milan Krajniak spolu s dvoma poslancami za. O podobnom Vašečkovom návrhu sa hlasovalo aj v septembri 2019, väčšina strany hlasovala za, Kollár bol však proti. 

V septembri 2019 sa v parlamente diskutovalo o skrátení doby na vykonanie interrupcie, návrh pochádzal od poslancov strany ĽSNS. Sme rodina hlasovala rovnako ako v prípade Vašečkovho návrhu. V tom období predložil vlastný návrh na skrátenie doby aj Milan Krajniak, okrem Borisa Kollára a Zuzany Šebovej zaň hlasovala celá Sme rodina. Kollár a Šebová boli proti.

O obmedzovaní prístupu k interrupciam sa hlasovalo aj v júli 2020. V tom čase Krajniak už nebol poslancom, ale ministrom práce. Dva návrhy predložili Kotlebovci, Kollár na hlasovaniach nebol prítomný. 

Boris Kollár sa zdržal, keď sa hlasovalo o návrhu Anny Záborskej, ktorý by napríklad stanovil lehotu od požiadania po vykonanie zákroku na minimálne 96 hodín. Koncom roka 2021 sa v parlamente opäť hlasovalo o návrhu Anny Záborskej. Boris Kollár hlasoval proti. 

V máji 2022 hlasoval Boris Kollár za návrh zákona, ktorý by zakazoval vykonávanie interrupcií cudzinkám. 

Hlasoval tiež za posunutie návrhu od Martina Čepčeka do druhého čítania. Čepček navrhoval, aby sa potraty mohli vykonávať iba v prípade ohrozenia života a zdravia, či v prípade, že by existovalo podozrenie zo spáchania trestného činu na matke. O podobnom návrhu sa hlasovalo aj vo februári 2023, Boris Kollár sa zdržal.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.09.2023
success
error