DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Vtedy ste sa to objednávalo za vlády Smeru. Ja by som to inak len podotkol, by si každý uvedomil, že síce pán Fico hovorí niečo iné, ale keď je vo vláde, tak nakupuje americké stíhačky, americké Black hawky a úplne inakšie sa správa. 

Voľby 2023: Peter Pellegrini a Boris Kollár - 30.11.-0001
Pravda

Kontrakt na nákup stíhačiek F-16 od Spojených štátov amerických odobrila vláda Smeru-SD, SNS a Most-Híd v roku 2018, počas ktorej bol premiérom Peter Pellegrini. O ich nákupe sa však začalo uvažovať už skôr, keď bol na poste premiéra Robert Fico. Vrtuľníky Black Hawk obstaralo ministerstvo obrany počas jednofarebnej vlády Smeru-SD v roku 2015. Hoci Fico nebol priamo vo vláde, ktorá obstarala stíhačky, bol lídrom najväčšej koaličnej strany, výrok preto hodnotíme ako  ešte pravdivý. 

O nákupe nových stíhačiek pre slovenskú armádu začal uvažovať už minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) v roku 2013. Počas jeho pôsobenia mali najväčšiu šancu na úspech švédske stíhačky JAS-39 Gripen. Po nástupe tretej vlády Roberta Fica prišiel na ministerstvo obrany Peter Gajdoš, ktorého nominovala Slovenská národná strana a do úvahy začali pripadať aj americké stíhačky F-16.

Predstavitelia SNS dlhodobo kritizovali možnosť zakúpiť švédske stíhačky. V decembri 2018 nakoniec vtedajší minister obrany Peter Gajdoš (SNS) aj s “požehnaním” vlády SR a predsedu vlády Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD) podpísal zmluvu na dodanie 14 stíhačiek F-16 Block 70/72 od Spojených štátov amerických za 1,6 miliardy eur.

Stíhačky F-16 sa teda objednávali za vlády Petra Pellegriniho, ich kúpu však najviac presadzovala strana SNS, ktorá bola vo vedení ministerstva obrany.

Vrtuľníky Black Hawk taktiež americkej výroby obstaralo bez súťaže ministerstvo obrany pod vedením ministra Martina Glváča v roku 2015 počas jednofarebnej vlády Smeru-SD. Po jeho podpise vláda odobrila nákup deviatich vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk UH-60M za približne 261 miliónov dolárov.

Vrtuľníky Black Hawk nakúpila vláda Smeru-SD, v ktorej bol premiérom Robert Fico.

Výrok hodnotíme ako ešte pravdivý, pretože aj stíhačky F-16, aj vrtuľníky Black Hawk objednali vlády, v ktorej bol Smer-SD. V prípade stíhačiek F-16 však nebol premiérom Robert Fico, ale Peter Pellegini.

Dátum zverejnenia analýzy: 20.09.2023
success
error