DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Uhrík

Republika

Na druhej strane, prešetruje sa to (pozn. kauzy spojené s vládami Smeru, s prokurátorom Kováčikom, Gašparom, Kaliňák, Fico,atd) tri a pol roka a výsledky nevidíme.

Voľby 2023: Milan Uhrík a Jaroslav Naď - 20.08.2023
Nepravda

Vyšetrovania káuz spojených s predstaviteľmi či nominantmi Smeru-SD už viedli ku 40 prípadom odsúdenia, z ktorých nie všetky končili podmienkou. Tvrdenie, že výsledky nevidíme, je preto nepravdivé.

Niektoré vyšetrovania a trestné stíhania politikov či nominantov strany Smer-SD boli dotiahnuté do konca, iné zrušil generálny prokurátor Maroš Žilinka, ako napríklad obvinenie Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi, ktorých polícia vyšetrovala v kauze Súmrak.

Tejto téme sa venoval napríklad Denník N, ktorý priniesol zhrnutie spolu 40 odsudených v týchto kauzách.

Františka Imreczeho, bývalého riaditeľa Finančnej správy SR, súd odsúdil z trestného činu korupcie na podmienečné 3 roky so skúšobnou dobou 5 rokov. Rovnaku mu súd udelil aj peňažný trest 202-tisíc eur.

Súd odsúdil aj Imreczeho nástupkyňu za vlády Smeru-SD, Lenku Wittenbergovú. Dostala 2 roky podmienečného trestu za korupciu a zároveň peňažný trest vo výške 50 tisíc eur.

Ďalším odsúdeným nominatnom je aj bývalý šéf finančnej polície Bernard Slobodník, ktorého súd odsúdil za prijímanie úplatkov vo viacerých kauzách.

Zrušené obvinenia generálnym prokurátorom

V kontexte vyšetrovaní politikov a politicky nominovaných funkcionárov je dôležité podotknúť, že niektoré z nich zastavil generálny prokurátor Maroš Žilinka pomocou paragrafu 363 Trestného poriadku.

§ 363 umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak v rozhodnutí alebo konaní daného verejného činiteľa bol porušený zákon. Voči takémuto uzneseniu generálneho prokurátora nie je možné použiť tzv. opravné prostriedky, čiže sa proti nemu nedá odvolať ani podať návrh na obnovu konania.

Generálny prokurátor prostredníctvom svojho prvého námestníka takýmto spôsobom zrušil obvinenie Robertovi Ficovi či Robertovi Kaliňákovi a v tej istej kauze Súmrak aj bývalému policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi a podnikateľovi Norbertovi Bödörovi. Podľa obvinenia mali byť súčasťou organizovanej zločineckej skupiny, ktorá vďaka riadeniu štátu využívala jeho inštitúcie vo vlastný prospech.

Žilinka zrušil obvinenie aj bývalému ministrovi financií počas Ficových vlád, Petrovi Kažimírovi. Napriek tomuto konaniu však vyšetrovateľ Kažimírovi opätovanie vzniesol obvinenie a Špecializovaný trestný súd ho, zatiaľ neprávoplatne, uznal vinným z trestného činu podplácania. 

Dátum zverejnenia analýzy: 17.09.2023
success
error