DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Uhrík

Republika

Vy (pozn. Matovič) ste dali zákazku za 30.000.000 eur na nákup testov počas núdzového stavu, ktorý ste si vymysleli, aby ste mohli z verejného obstarávania trnavskej firmičke Eurolab Lambda, vášmu známemu.

Uhrík vs. Matovič - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Uhrík hovorí o nákupe testov počas druhého núdzového stavu. Ten  na Slovensku platil od 1. októbra 2020 kvôli stúpajúcemu počtu prípadov COVID-19. Nákup antigénových testov spadal pod Správu štátnych hmotných rezerv, na základe verejného obstarávania ich nakúpila od troch firiem. Podľa Rady Úradu pre verejné obstarávanie prebehol nákup v súlade so zákonom. Uhrík správne popisuje, že firma Eurolab Lambda dostala zákazku na nákup antigénových testov, podsúva však, že sa jednalo o dohodenie zakázky známemu, čo kontrolne inštitútcie nepotvrdili. Núdzový stav nebol vymyslený, bol následkom stúpajúcich prípadov COVID-19, ktorý v roku 2020 viedol ku 2250 úmrtiam na covid a celkovo viac ako 7000 nadmerným úmrtiam. Výrok hodnotíme ako zavádzajúci. 

Antigénové testy obstarávala Správa štátnych hmotných rezerv cez zrýchlené verejné obstarávanie. Do obstarávania sa zapojilo 9 firiem. Testy napokon Správa nakúpila od 3 firiem, najväčšia objednávka bola u spoločnosti Eurolab Lambda.

Správa od Eurolabu v roku 2020 nakúpila 10 miliónov kusov antigénových testov za 43 miliónov eur. Od firmy Juhapharm nakúpila milión testov za 4 milióny eur a od firmy Abbott Laboratories Slovakia nakúpila testy za takmer 10 miliónov eur.

Nákupom sa venoval Úrad pre verejné obstarávanie, kvôli nedostatku transparentnosti a porušeniu princípu rovnakého zaobchádzania. SŠHR sa proti tomu odvolala. Rada ÚVO napokon rozhodla, že obstarávanie prebehlo v súlade so zákonom, vylúčili aj podozrenia z konfliktu záujmov. 

O údajnom prepojení medzi Igorom Matovičom a firmou Eurolab Lambda hovoril Robert Fico. Podľa Fica sa Matovič pozná so šéfom firmy, Petrom Krajčovičom, keďže prevádzkuje školu, do ktorej chodia Matovičove dcéry.

Dátum zverejnenia analýzy: 21.07.2023
success
error