DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ľudovít Ódor

nestranník

Dlhodobá udržateľnosť verejných financií vo vysokom riziku, a aj podľa komisie, aj podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, takže aj my ideme do tejto situácie.

Premiér Ľudovít Ódor v RTVS - 30.11.-0001
Pravda

Európska komisia aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vo svojich analýzach skonštatovali, že dlhodobá udržateľnosť verejných financií na Slovenku je vo vysokom riziku.

Európska komisia vo svojej správe za rok 2022 zaradila Slovensko do skupiny krajín vo vysokom riziku udržateľnosti verejných financií na základe indikátora S2. Jedná sa o výpočet, ktorý prihliada na to, ako sa mení štátny dlh a aký to má dopad na dlhodobé vyrovnávanie štátneho rozpočtu (.pdf, str. 61). Do vysoko-rizikového pásma bolo Slovensko zaradené aj pri predpovedi na rok 2023. 

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vo svojej správe za rok 2022 taktiež uviedla, že udržateľnosť verejných financií je pod vplyvom pandémie a energetickej krízy vo vysokom riziku. Podľa štúdie bude mať Slovensko v najbližších desaťročiach problémy s udržateľnosťou verejných financií v dôsledku zhoršujúceho sa demografického vývoja.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.06.2023
success
error