DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Uhrík

Republika

Škandály pána Lengvarského, ktorý tesne pred odchodom porozdával desiatky miliónov eur dotácie alebo potom pán Vlčan, ktorý si zas nechal vlastnej firme vyplatiť 1,5 milióna eur.

Europoslanci na TA3 - 30.11.-0001
Pravda

Tesne pred svojim odchodom z postu ministra zdravotníctva zverejnil Vladimír Lengvarský zoznam úspešných žiadateľov o dotácie z plánu obnovy vo výške 212 miliónov eur. 

Ide zatiaľ o 7 nemocníc, pôvodne ich malo byť 8, ale ešte sa preveruje žiadosť o poskytnutie dotácie nemocnice v Čadci. Zoznam nemocníc, ktoré mali získať dotáciu z plánu obnovy na revitalizáciu nemocníc zverejnilo ministerstvo zdravotníctva začiatkom marca. V zozname úspešných žiadateľov je nemocnica v Leviciach, Poprade, Spišskej Novej Vsi, Zvolene, Skalici, Bojniciach a Bardejove. 

Rodinná firma aktuálne už bývalého ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, získala dotáciu 1,4 milióna eur z eurofondov, priznaných ministerstvom životného prostredia. Vznikol tak konflikt záujmov a Samuel Vlčan sa rozhodol odísť z postu ministra s tým, že mu bude ponechaná dotácia. Dotácia podľa slov Hegera a Budaja ešte nebola vyplatená, okolnosti, za akých bola táto dotácia pridelená, vyšetruje aj Národná kriminálna agentúra.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.05.2023
success
error