DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Monika Beňová

SMER-SD

Toto ešte nie je definitívne rozhodnutie (pozn. takzvaný “zákaz spaľovacích motorov”). V roku 2026 sa zhodnotia všetky faktory socioekonomické, technologické atď. že či to bude teda tento referenčný rámec dodržaný a či to bude rok 20-27, alebo sa tak, ako pri mnohých iných európskych rozhodnutiach a európskych témach bude tento termín odsúvať.

Europoslanci na TA3 - 30.11.-0001
Pravda

V marci 2023 štáty Európskej únie schválili takzvaný „zákaz predaja“ nových áut so spaľovacími motormi od roku 2035. Výnimku z tohto zákazu by mali získať iba autá jazdiace na syntetické palivá. Tento „zákaz“ v skutočnosti predstavuje nové emisné štandardy oxidu uhličitého pre osobné autá a ľahké úžitkové vozidlá. Do decembra 2026 Európska komisia bude monitorovať rozdiel medzi stanovenými emisnými limitmi a skutočnými hodnotami o spotrebe palív a energie, následne vypracuje metodiku úpravy špecifických emisií CO2 výrobcov a navrhne vhodné opatrenia.

Od roku 2025 má pravidelne každé dva roky vydávať správy aj o tom, aký je vplyv tohto opatrenia na zákazníkov, zamestnanosť, pokrok v energetickej úspornosti a cenu a dostupnosť bezemisných a nízkoemisných automobilov.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.05.2023
success
error