DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

V konvenčnej vojne poraziť Ruskú federáciu je možné, čo je absolútne podľa nášho názoru nezmysel. Hovoria to aj iní predstavitelia, ako predstavitelia Generálneho štábu americkej armády napr. Mark Milley, ktorý hovorí, že toto nemá konvenčné riešenie.

Sulík a Blanár v Na telo - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Americký predseda Zboru náčelníkov štábov Mark Milley sa viackrát vyjadril, že úplná vojenská porážka Ruska na Ukrajine bude veľmi zložitá a minimálne v roku 2023 nie je pravdepodobná. Avšak vždy zdôraznil aj to, že túto možnosť úplne nevylučuje. Výrok Juraja Blanára preto hodnotíme ako zavádzajúci, keďže posúva význam toho, čo Milley povedal. Blanár zároveň hovorí o konvenčnej porážke Ruska ako takého, zatiaľčo Milley sa vyjadruje len k vojne na Ukrajine a možnej konvenčnej porážke ruskej armády na ukrajinskom území.

Predseda Zboru náčelníkov štábov armády Spojených štátov Mark Milley sa už viackrát vyjadroval o možnom vývoji a konci vojny na Ukrajine. 

Začiatkom novembra pre médiá povedal: „Musí existovať vzájomné uznanie, že vojenské víťazstvo v pravom zmysle slova nemusí byť možné dosiahnuť vojenskými prostriedkami a preto je potrebné obrátiť sa na iné prostriedky.“ Táto veta z úst amerického generála však nebola zhodnotením stavu vojny na Ukrajine, ale odpoveďou na otázku, čo sa musí stať, aby si bojujúce štáty sadli k rokovaciemu stolu. (v čase od 14:15)

O týždeň neskôr sa zase vyjadril, že pravdepodobnosť ukrajinského vojenského víťazstva a vyhnania Rusov z celého územia vrátane Krymu, nie je vysoká. 

Vo februári 2023 v rozhovore pre Financial Times potvrdil svoju pozíciu, že vojna pravdepodobne skončí u rokovacieho stolu. Pre Ukrajincov bude podľa Milleyho extrémne zložité tento rok vyhnať Rusov „z každého centimetru okupovaného územia,“ nevylúčil však, že sa tak môže stať. Podobne sa vyjadril aj v januári a marci 2023.

Mark Milley preto podporil možnosť diplomatických vyjednávaní z pozície sily, nakoľko zároveň tvrdí, že Ukrajinci budú “schopní uskutočniť významnú útočnú operáciu” a že Rusko na Ukrajine prehráva, a to strategicky, operačne aj takticky. 

Úplnú vojenskú porážku Ruska zároveň nevylúčil, povedal len, „že je to veľmi ťažká úloha,“ a najmä veľmi náročná už v roku 2023, nakoľko by si to vyžadovalo, podľa jeho slov, kolaps ruskej armády.

Jurajovi Blanárovi sme poskytli priestor na vyjadrenie, do zverejnenia relácie 17. 5. 2023 ho však nevyužil.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2023
success
error